Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Заболявания на слюнчените жлези

Заболявания на слюнчените жлези

Слюнчените жлези са 6 големи (по две - околоушни, подчелюстни и подезични) и стотици малки в лигавицата на устната кухина. Те се засягат от възпалителни, системни заболявания, слюнокаменна болест и тумори.

Възпаленията на слюнчените жлезите се причиняват от микроорганизми (бактерии, вируси и др.). Развиват се едностранно или двустранно. Представят се с болка и подуване в съответната област, които могат да се разпространят и в съседните меки тъкани. Придружават се с общо неразположение.


Бактериално възпаление на дясната околоушна слюнчена жлеза

 

Характерно вирусно заболяване на слюнчените жлези е заушката. Тя често се развива в детско-юношеска възраст, при неимунизирани пациенти. Причинява последователно симетрично подуване на двете околоушни жлези (през около 2–3 дни).

В слюнчените жлези се формират и кисти. Те най-често се наблюдават в малките и подезичните слюнчени жлези.

  
Киста на подезична слюнчена жлеза и киста на малка слюнчена жлеза на долната устна

 

Специфична група заболявания на слюнчените жлези са т.нар. сиалози (синдром на Сьогрен, Микулич и др.), които са често свързани с нарушения в имунната система. Предизвикват симетрични подувания на слюнчените жлези, сухота в устата (ксеростомия), в очите (ксерофталмия) и възпаления на ставите (ревматоиден артрит). Лечението се поема от специалисти ревматолози.


Подуване на двете околоушни слюнчени жлези при синдром на Сьогрен; сухота в очите (ксерофталмия) при синдром на Сьогрен.

 

Някои общи заболявания като езофагиален рефлукс, болестта на Паркинсон, състояния след мозъчен инсулт, отравяния с тежки метали и др. могат да доведат до повишена секреция на слюнка – известно като птиализъм или сиалорея.

Слюнокаменна болест. При определени обстоятелства неорганичните съставки на слюнката могат да се утаят, да формират камъни (конкременти). Те в  80% от случаите се образуват в подчелюстните слюнчени жлези или в изходните им канали. Могат да предизвикат болки, придружени с периоди на подуване и възпаление на жлезите. Лечението им е хирургично и изисква отстраняване на камъните или на цялата жлеза.

  
Слюнчен камък в изходния канал на подчелюстната слюнчена жлеза и  рентгенова снимка на слюнчен камък в подчелюстна слюнчена жлеза

Отделението

Лицево-челюстна хирургия

Консултации

Челюстно-лицеви деформаци…

Реконструктивна лицево-че…

Вродени малформации

Туморни образувания

Кисти

Травматични заболявания

Заболявания на долночелюс…

Заболявания на слюнчените…

Възпалителни заболявания

Екип

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".