Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Заболявания на долночелюстните стави

Заболявания на долночелюстните стави

Долночелюстната става е чифтна, изгражда се от костни, хрущялни и съединителнотъканни структури. Разположена е непосредствено пред ухото и е в пряка връзка с дъвкателната мускулатура. Понася изключително тежки и продължителни натоварвания.

Долночелюстните стави се поразяват от възпалителни заболявания (артрити), дегенеративни заболявания (артроза), травми, частични размествания (сублуксация) и изкълчване (луксация).

Едни от най-честите нарушения във функцията на долночелюстната става са в резултат от разместванията на вътрешните й елементи и най-вече - ставния диск. Той поема несъответствията между ставната главичка на долната челюст и ставната ямка на слепоочната кост. Осигурява плавното движение. При отслабване на ставните връзките, остри или хронични травми (при неправилна захапка), диска може да не се придвижва заедно с долната челюст, а да заеме неправилна позиция. Появява се шум (чува се пукане или прищракване), болка и дори невъзможност за отваряне или затваряне на устата.


Пациент с дискова луксация на дясната долночелюстна става  и ограничение в отварянето на устата до 2 см.

Лечението на тези ставни заболявания е медикаментозно, физиотерапевтично и изисква щадящ режим. Понякога се пристъпва към миниинвазивна хирургия – артроскопия и артроцентеза на долночелюстната става, а в много тежки случаи и към открити хирургични методи – артропластика (създаване на нова става).

При изкълчване (луксация) на ставата  долната челюст може да остане в трайно неподвижно положение. То налага спешна консултация със специалист по Л.Ч.Х. и наместване (репозиция).

В случаите на имунологично обусловени заболявания, като ревматоидния артрит например, лечението се поема от специалисти ревматолози.

Едни от най-тежките заболявания на долночелюстната става е анкилозата (срастване на ставната главичка със ставната ямка). Може да бъде едностранна или двустранна. Наблюдава се най-често при деца, в резултат на родови травми, от общи септични инфекции или се пренася по съседство. Води до невъзможност за отваряне на устата, неразвитие на долната челюст и долната лицева трета. Настъпват тежки функционални и естетични проблеми, които се задълбочават с растежа.

                                  
Дете с едностранна анкилоза                    Дете с двустранна анкилоза на
                                                                               долночелюстните стави с характерното ,,птиче лице”.

Лечението на анкилозата е хирургично. При деца трябва да започне възможно най-рано след откриването й. Считаме, че след премахване на костния блок ставата трябва да се изгради, като се използва собствен костно-хрущялен трансплантат със запазен растежен център.

        
Анкилоза на долночелюстната става лекувана  чрез трансплантат със запазен растежен център – преди и след лечението, проследен по време на растежа – случай на доц. Джоров

При възрастни пациенти анкилозата е най-често в резултат на травма (недиагностицирани счупвания на ставната главичка) или системни заболявания. За тяхното лечение могат да бъдат използвани и изкуствени стави.

Отделението

Лицево-челюстна хирургия

Консултации

Челюстно-лицеви деформаци…

Реконструктивна лицево-че…

Вродени малформации

Туморни образувания

Кисти

Травматични заболявания

Заболявания на долночелюс…

Заболявания на слюнчените…

Възпалителни заболявания

Екип

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".