Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Доц. Минчев с уникална операция присаждане на ребро, изработено от 3D принтер*

23 ноември 2018

Български лекари с уникална операция – присадиха ребро, изработено от 3D принтер
Според лекари операцията отваря много и нови възможности пред пациентите

Български лекари с уникална операция. Чрез триизмерен принтер медиците създадоха и поставиха изкуствено ребро.Операцията е уникална не само за България, а и за целия свят. Става въпрос за присаждане на изкуствено ребро на човек, чиято кост е била премахната. Използвана е специална технология с 3D принтиране. С медицински иновации и клинични изпитвания се занимава 35-годишният Ивайло. Изненадва се, когато при рутинна рентгенова снимка установяват сериозна деформация в едно от ребрата му, заради която трябва да бъде опериран. След търсене на варианти, попада на точния лекар.

„Той ми предложи да ми имплантират 3D принтирано ребро. И аз като човек, който се занимава с иновации, откликнах на това негово предложение”, обясни Ивайло Йосифов.

А точният лекар се занимава с авиомоделизъм в свободното си време. За хобито си използва домашния си 3D принтер. Научните му интереси – въвеждането на технологията при създаването на импланти. Когато установява, че Ивайло има доброкачествен тумор и реброто му трябва да бъде премахнато, доктор Цветан Минчев вижда шанс да използва 3D и у нас. Технологията пресъздава огледалното здраво ребро на Ивайло с точност. 

„Цялата технология е много добре известна, но досега не беше прилагана точно при такива пациенти”, обясни д-р Минчев.

Костта е изработена от специален материал, одобрен за употреба и в Европа, и в Съединените щати. Притесненията преди операцията:
„От научна гледна точка. Дали материалът е такъв, дали е подходящ. Оказа се, че сме прави и го направихме както трябва”, коментира д-р Минчев.

Според лекари операцията отваря много и нови възможности пред пациентите и тепърва ще се извършват и по-сложни реконструкции. Досега тази технология се е използвала само в лицево-челюстната хирургия при по-малки кости.

 

Източник: bTV: https://btvnovinite.bg/bulgaria/balgarski-lekari-s-unikalna-operacija-prisadiha-izkustveno-rebro-izraboteno-ot-3d-printer.html

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.