Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Първолета Кръстева - кои състояния са спешни, основни стъпки и съвети за първа помощ*

27 септември 2018

Духът на здравето: Първа помощ - основни стъпки и съвети
Гост е доктор Първолета Кръстева

 

В "Духът на здравето" с д-р Неделя Щонова: какво да правим вкъщи, когато Бърза помощ е бавна, а ситуацията – животозастрашаваща? Гост е доктор Първолета Кръстева.

Д-р Първолета Кръстева, началник на спешно отделение:
По новите стандарти линейката трябва да дойде до 8 минути, ако случаят е с код червено. До 20 минути за жълт код и до 120 минути за код зелено.

Най-честите спешни състояния са: безсъзнание, остра дихателна недостатъчност, остра гръдна болка и сърдечносъдов колапс, епилептичен статус, масивни кръвотечения от вътрешните органи, отравяния, измръзвания, изгаряния. Болката в ухото например не е спешно състояние. Попадане на чуждо тяло в окото, ухапване от кърлеж също. При загуба на съзнанието близките на пациента трябва да се обадят на телефон 112. Пострадалият трябва да се постави далеч от топлинни източници, както и от източници на ел. енергия. Трябва да се освободят дихателните пътища. Хубаво е главата да се издърпа леко назад, брадичката нагоре. Пулсът трябва да се търси на шията или на китката. Ако няма пулс, се започва обдишване (уста в уста) и непряк сърдечен масаж. При възрастен пациент трябва да се редуват 30 компресии върху гръдната кост с две вдишвания. При стенокарден пристъп (стягане в гърдната област, слабост, изпотяване) може да се даде аспирин. При ниско кръвно пациентът трябва да е легнал с крака, вдигнати до около 30 градуса. Ако пациентът е в съзнание и може да гълта, се дават солени течности – например солен айрян. При инсулт трябва до три часа да се направи тромболиза. В София има няколко болници, където се прави това лечение. Не искам да ги изброявам, защото ще изпусна някоя и колегите ще се сърдят.

Спешното лечение е безплатно, ако няма хоспитализация. При хоспитализация вече ставаме пациенти на Здравната каса.

 

*Източник: bTV, Духът на здравето: https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdraveto-parva-pomosht-osnovni-stapki-i-saveti.html?fbclid=IwAR05aPWJF-ckdK95BnQFXI_YlRL30oHlcq7y-NptwWNocFF9bdtovB--PbQ

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.