Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Проф. Галина Кирова за скрининга като държавна политика*

12 октомври 2018

Проф. д-р Галина Кирова, завеждащ Клиниката по Образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и национален консултант по рентгенология - гост в предаването "Най-добрите лекари" на Дарик радио.

Какви са пречките за провеждане на скринигови изследвания и бързо откриване на ранни стадии на социалнозничими заболявания? Какви стъпки трябва да извърви българската образна диагностика?

България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати на глава от населението, но в същото време сме на челните места с най-неадекватно оборудван рентгенов парк. 90 процента от апаратурата ни за образна диагностика е от нисък клас и 90 на сто от апаратите ни са недооборудвани. Причината за качеството на апаратите се корени в масово необмислено еднотипно болнично оборудване, закупено преди няколко години без предварителен анализ, което е затворило пазара.

 

*Източник: Дарик радио, Най-добрите лекари

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".