Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Желязко Арабаджиев в Световния ден за борба с рака: "По-ранното диагностициране дава по-висок шанс за излекуване" *

06 февруари 2019

Борбата с изкореняването на рака е битка, за която цялото човечество е затаило дъх. Ще продължи ли коварното заболяване да взема живота на милиони хора по света? Докъде стигат усилията на медицината и науката в справянето с "бича на века"? Днес е световният ден за борба с рака.

"Добри новини има. Има 4-5 нови лекарствени продукта в България за борба с рака. Един рано установен рак на вътрешни органи има висок шанс за излекуване. За съжаление, когато заболяването е напреднало, ние трудно постигаме излекуване. По-скоро се стремим да удължим живота на болния. Стараем се да направим рака хронично заболяване. В България се грижим добре за нашите пациенти", подчерта началникът на отделение по медицинска онкология д-р Желязко Арабаджиев.В студиото на "България сутрин" гостът отбеляза, че хората са станали по-чувствителни на тема онкологични заболявания.

"Заболеваемостта се увеличава. Но това е така, защото се удължава човешкият живот – колкото по-дълго се живее, толкова по-голям е шансът за развитие на рак. От друга страна тези, които имат рак, живеят по-дълго заради лекарствата. Затова статистиката расте. Кампаниите за популяризация на заболяванията от рак дават своя резултат. Лошото е, че пада възрастовата граница на заболелите от рак. Много вероятно за това да допринася стресът, намалената двигателна активност, мръсният въздух. Колкото по-натоварен е животът, толкова по-лесно се пренебрегват симптомите", изтъкна медикът пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Арабаджиев диагнозата рак не може да бъде поставена само при един увеличен туморен маркер.

"Те са лампата, която въвежда пациента към диагностициране на рака. Трябва да се научим да живеем в свят без тютюнев дим. Просто и ясно е", категоричен бе той.

*Източник: България сутрин, TV BGonAir


Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".