Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Нейко Нейков за тайната на здравословния сън*

18 февруари 2019

Хубавият, дълбок сън е едно от най-благотворните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита, засилва риска от атеросклероза.

За атеросклероза не е отговорно само безсънието, а и стресът. Когато не спим, този стрес много повече влияе и спомага за развиване на състояния като атеросклероза. Атеросклерозата е остаряване на сърдечно-съдовата система, втвърдяване на самите съдове. Това е проблем, който всеки от нас ще изпита след 50-годишна възраст.

Това коментира пред БНТ д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите със съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

В различните етапи от живота на човек нуждите от сън са различни. На децата трябва много повече сън - между 9 и 12 часа. А при пеленачетата - 16 часа в денонощието. Тийнейджърите се нуждаят минимум от 7-8 часа сън. Колкото повече остаряваме, толкова повече необходимостта от сън намалява. Нуждата от сън е индивидуална.

Сънят не се наваксва, той само се пропуска. Както тренировка и ядене, убеден е д-р Нейков.

*Източник: Сутрешен блок, БНТ

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".