Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Проф. д-р Галина Кирова: "Един от всеки 17 е застрашен да се разболее от рак на белия дроб. Нашата цел е да открием тези пациенти рано" *

12 март 2019

Kои са новите методи за скрининг на рака на белия дроб сподели проф. д-р Галина Кирова, началник на Клиниката по Образна диагностика в Аджиабдем Сити Клиник Болнциа Токуда в предаването Духът на здравето по bTV

Хората трябва да са активни участници в поддържането на своето здраве и профилактиката е в основата на този процес. Част от профилактиката срещу рака на белите дробове е да се въздържаме от тютюнопушене, да водим здравословен начин на живот, да се храним правилно, допълни проф. Кирова.

Скринингът е насочен към рискови групи, които нямат оплаквания. 35% от българите пушат - навик, който е пряко свързан с рака на белия дроб. Това заболяване е на едно от първите места по смъртност при онкологични заболявания при мъжете над 45 г. и на трето място при жените.

Един от всеки 17 души е застрашен да се разболее от рак на белия дроб, който протича дълго безсимптомно. Целта на скрининга е да се открият тези пациенти рано, защото често 5-годишната преживяемост в стадиите, в които се диагностицира, е много малка, подчерта проф. Кирова. “Призивът към хората е активно да участват в изживяването на своя пълноценен живот, да бъдат информирани какво може да се случи и какво да направят, когато се случи”.

*Източник: Духът на здравето, bTV

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".