Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Уникална операция даде шанс за по-добър живот на 14-годишно момче*

08 май 2019

Репортаж на Нова ТВ за операцията на 14-годишно момче с екстремна сколиоза от екипа на доц. Яблански и с помощта на американските хирурзи от Scoliosis Research Society д-р Стивън Марджетко и д-р Дейвид Клеменс. 

14-годишно момче има шанс за по-добър живот след изключително тежка и сложна операция на гръбначния стълб. Детето е едно от хилядите със заболяването сколиоза. В най-тежката му форма, то води до обездвижване. Според медиците, най-модерната оперативна методика, която се прави и у нас, дава шанс на тези пациенти. Вродена аномалия в гръбначния стълб е съдбата на едно 14-годишно момче. Нещата се влошили, когато навлязъл в пубертета.

Семейството намира надежда при доц. Васил Яблански. Той, заедно с екип специалисти, прави сложната гръбначна операция.

„Детето ще може да седи стабилно, което е изключително важно, ще седи изправено, белите му дробове ще работят добре, ще може да диша, ще има повече свобода за движение в ръцете. Ние сме наясно, че животът на това дете ще премине в количка или седнало и качеството на живот е изцяло свързано с други базови, жизнени функции”, обясни доц. Васил Яблански - началник на Клиника по Ортопедия и травматология.

Операцията е безвъзмездна - защото е по специален проект на международна организация, която се занимава с изследване на сколиозата.

„Имаме начин да се правят гръбначни операции по по-безопасен начин - със специален мониторинг. Той ни дават информация какво прави гръбначният мозък в реално време при операцията”, каза д-р Стивън Марджетко - детски ортопедичен хирург, Чикаго.

Годишно в България между 30 и 40 деца имат нужда от такава операция. Не всички нуждаещи успяват да влязат в програмата и разчитат на нашата здравна система.

„Клиничната пътека е 2000 лева. За операцията на едно такова дете е ангажиран екип от 10 души и те прекарват 10 часа в операционната. Престоят му в болница, при най-добро наше желание е 6-7 дни. Така че, ако това трябва да бъде сравнено остойностяване от 2 хиляди лева - аз тук бих се въздържал от коментар”, заяви доц. Васил Яблански - началник на Клиника по Ортопедия и травматология.

* Източник: Нова ТВ, Новините на Нова

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, първият час след тях е с цена 3 лв., а всеки следващ час се заплаща по 2 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.