Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Специалисти от столична болница и САЩ извършиха уникална операция на дете*

07 май 2019

Репортаж на телевизия BGonAir за операцията на тежка сколиоза на 14-годишно момче, извършена от доц. Яблански и неговия екип в колаборация с американски хирурзи

Изключително тежка операция на дете с гръбначно изкривяване извършиха лекарите от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с помощта на свои колеги от Америка.

Този вид операции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб. Всяка година необходимост от такива операции в България имат около 30-40 деца, като при 80% от тях сколиозата се развива в периода на израстване.


14-годишният Илкер е с вродена деформация на гръбнака.

"В миналото е имало двукратни операции в други болници с противоречив резултат. Така с годините болестта прогресира изключително бързо, а гръбначният стълб става небалансиран", обясни д-р Васил Яблански.

Това налага сложна операция, продължила повече от 8 часа, която да даде възможност на малкия Илкер за подобрено качество на живот.

Екипът на доктор Яблански с помощта на двама водещи американски специалисти извършват операцията. Такава операция изисква месеци, за да се възстанови пациентът напълно. Но добрата новина е, че днес той може да сяда и ще може да се върне в инвалидната си количка и да започне да функционира по-добре.

След 3 месеца, когато американският екип отново е тук, ще бъде извършена и друга сложна операция на 16-годишно дете с вродено изключително тежко и остро изкривяване на гръбнака, което през последните години прогресира изключително бързо и последствията застрашават нормалното функциониране на органите в гръдния кош като сърце и бял дроб.

*Източник: BGonAir, Новини

Този вид интервенции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/reportazhi/2019-05-07/spetsialisti-ot-stolichna-bolnitsa-i-ot-amerika-izvarshiha-tezhka-operatsiya-na-dete-sas-skolioza

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, първият час след тях е с цена 3 лв., а всеки следващ час се заплаща по 2 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.