Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Операция на диафрагмална херния

Диафрагмална херния

Какво представлява диафрагмата?

Диафрагмата е мускул, разделящ гърдите от корема и участва в дишането. През отвор на диафрагмата преминава хранопровода и влиза в корема, за да се съедини със стомаха.

Какво е диафрагмална херния?

Вродената или придобита слабост в защитата на този отвор води до разширяването му и постепенно навлизане на част от стомаха в гърдите, защото налягането в корема е по-голямо от налягането в гърдите. Това навлизане е диафрагмална херния. Стомахът нормално се пълни с храна и въздух. Притискат се белия дроб и сърцето.

Причиняват се смущения в работата на тези жизнено важни органи. Често при диафрагмална херния се нарушава работата на сфинктера, който пречи на храната и стомашния сок да се връщат в хранопровода. Солната киселина и храносмилателните ензими в стомашния сок увреждат хранопровода. Появяват се възпаление, ерозии, язва, стесняване и скъсяване на хранопровода или така наречения Баретов хранопровод. Това е доста напреднало състояние и тогава операцията не може да помогне.

Какви са симптомите на диафрагмалната херния?

Симптомите на диафрагмална херния са болки в гърдите, парене и киселини зад гръдната кост, връщане на храната при легнало положение, сърцебиене и аритмия, пневмонии, анемия. Диагнозата се поставя на рентген, скенер и гастроскопия. Много често това заболяване се лекува необосновано дълго с лекарства и се забавя същественото лечение, а междувременно живота си минава в несгоди.

Лечението?

Лечението с лекарства може да намали симптомите, но не може да спре нарастването на отвора и преминаването на стомаха през диафрагмения херния отвор. Показана е операция за диафрагмална херния. Тя може да бъде конвенционална с коремен или гръден разрез, но много по-лесно, по-малко болезнено, с бързо възстановяване и добри резултати е лапароскопска  (безкръвна) операция. По-лесно се достига до херния отвора. Прибира се стомаха. Отстранява се херния сакът. Укрепва се диафрагмалния отвор и се възстановява сфинктера между стомаха и хранопровода. Резултатът е значително по-бързо възстановяване от отворена коремна или гръдна операция.

Оставена без лечение с времето хернията може да нарасне и голяма част на стомаха да преминава в гръдния кош. На долните два реда е показана с елипса голяма дифрагмална херния.

Стационар

Секторът по Миниинвазивна и лапароскопска хирургия е разположен на четвъртия етаж и разполага с дванадесет легла, разположени в стаи с по четити легла, стаи с по едно легло и „ВИП“ стаи с по едно легло. При престоя си в сектора пациентите могат да ползват всички хотелски екстри като самостоятелна стая, телевизор за лично ползване, допълнително легло за придружител, индивидуални сестрински или лекарски пост.

Операция на диафрагмална херния

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.