Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Анатомични легла за бебета

В АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК БОЛНИЦА ТОКУДА СЕ ОСИГУРЯВА СЪВРЕМЕННА ГРИЖА ЗА ВАШЕТО НОВОРОДЕНО ДЕТЕ


В Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда се осигурява съвременна грижа за Вашето новородено дете. Анатомичните гнезда Cocoonaprema™, Cocoonacal™ и Cocoonababy® са създадени да позволят на новороденото да се движи и мърда по начин, подобен на наблюдавания в майчината утроба. Тези гнезда са концепция на френски специалисти и са разработени за ползване в Неонатологичните отделения.

Гнездата Cocoonaprema™ и Cocoonacal™, с които са оборудвани всички кувьози, дават на недоносените бебета шанс почти да не прекъсват „вътреутробното” си развитие.

 

 

 

Гнездото Cocoonababy®, с което са оборудвани част от леглата за новородени, осигурява едно спокойно ежедневие след раждането и по време на престоя в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда през първите дни от живота на Вашето дете.

 

 

Още от десетата си гестационна седмица фетусът демонстрира организирана двигателна способност и бързо заема собствено положение на тялото. Той може също така да ръководи движенията си, защото водната среда позволява свобода на движение, която не е възможна във въздушна среда веднага след раждането. Например фетусът в утробата може да хване пъпната връв, да докосне лицето си или други части на тялото. Така фетусът изследва пространството и много рано се конструира както физически, така и психически.

От ортопедична гледна точка гнездата позволяват да се избегне сплескването на черепа, наречено плагоцефалия, свързано отчасти със задължителното поставяне по гръб за избягване на внезапната смърт на новороденото. Когато не е в регрупирано положение, както е в гнездото, тялото е в екстензия и детето е силно изтегнато назад. Като развива по този начин гръбната си мускулатура бебето може да бъде с плосък гръб и с изпънати настрани ръце, като дланите са далече от лицето. Неправилното положение на ставите на ханша и лошото положение на стъпалата (което може да доведе до скъсяване на ахилесовото сухожилие), могат да създадат затруднения при ходене. Накрая, гнездото предотвратява несиметричната стойка, при която едното рамо е по-високо от другото и дори сколиоза.

 

 

 

От невропсихологична гледна точка тези гнезда улесняват насочените и свободни движения към лицето и захващането. Бебето принадлежи към собствената си среда и не трябва да пренебрегва ръцете си, защото много рано то изгражда своето пространство и положението на тялото - предпоставки за следващите уроци. Това сдвояване око-длан е отговорно за двигателните умения, зависи от позиционирането на бебето. Така от много рано положението в гнездото улеснява изграждането на психомоторна идентичност с индивидуалност и самоосъзнаване.

От гледна точка на храносмилането -  положението на тялото в изтегнато назад положение благоприятства появата на гастроезофагеален рефлукс поради механично отваряне на кардията. Този гастроезофагеален рефлукс може да предизвика УНГ смущения, които се отразяват върху съня и отношенията със семейството. С употребата на анатомичните гнезда, рискът от появата на рефлукс и болезнените колики се минимализира, благодарение на добрата позиция на тялото.

От емоционална гледна точка чувството за сигурност на тялото в гнездото улеснява комуникативността на бебето, успокоява го, намалява фактора на стрес или болка, като така благоприятства връзките с родителите и привързването мама-татко-бебе.

 

 

Гнездата поддържат бебето във функционално положение и му предлагат максимална подвижност. То се бори с „неправилната” поза чрез поставяне в правилно положение:
1. Главата е върната в централно положение, като се улеснява мобилността и се предотвратява продължителното опиране, на което се дължи плагиоцефалията;
2.Поддържаните рамена позволяват на ръцете да се движат пред лицето. Бебето може да достига с ръце устата си, да ги смуче, да ги разглежда (усещане за защитеност) и да ги следи с очи;
3.Бедрата имат поддръжка отдолу и отстрани – стъпалата са далеч от матрака, за да се избегне бебето да се избута назад.

Поставено в анатомично гнездо, добрата позиция на бебето помага също и за:
• Подобряване на качеството и продължителността на съня на Вашето бебе
• Намаляване на неволните резки движения на крайниците, при които бебето се стряска, събужда се и плаче (архаични сепващи рефлекси, рефлекс на Моро)
• Свободата и насочеността на движенията на бебето,  което му помага да открие от рано ръцете си
• Подобряване на контакта със заобикалящите го хора в ежедневието (позволявайки му да гледа около себе си, а не само в тавана или в предпочитаната посока, запаметена от майчината утроба, както е при бебета лежащи по гръб върху плоска повърхност).

Тези еволютивни гнезда предоставят комфортно положение на тялото на всички новородени. Те не са лукс, а необходимост за добрия старт в живота на Вашето новородено дете.

Отговори на най-често задавните въпроси за анатомичните легла можете да намерите тук: http://www.redpoint-bulgaria.com/2012/02/faq-cocoonababy/

 

Отделението

Неонатология

Обучение на родители

Семейна стая

Кинезитерапия за бебета

Имунопрофилактика

Детски консултации

Първи грижи за бебето

Скрининг на новородените

Изследвания и ваксини

Подкрепа на кърменето

Интензивно лечение

Анатомични легла

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".