Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Видео | Кърмене: Отговори на пациентски въпроси

На 3 август 2020 г. на живо във Фейсбук специалистите от Отделението по Неонатология отговаряха на вашите въпроси, свързани с кърменето.

Първата седмица на август е Световната седмица на кърменето. По този повод на вашите въпроси за кърменето и храненето на бебето, на живо във Фейсбук ще отговарят д-р Евгения Игова, неонатолог и м.с. Стефка Табакова от Отделението по Неонатология на Болница Токуда. Партньор на събитието е FEIA България.

Специалистите ви информирaха във видео на живо за ползите от кърменето, правилния начин за кърмене - поза, количество, засмукване; подготовка; често срещани проблеми и заместители на естественото хранене, когато това се налага и др.

Гледайте видеото >

 

 


Д-р Евгения Сорокина-Игова е завършила е Медицински университет - София през 2010 г. От 2011 г. е част от екипа на Болница Токуда, а през 2016 г. придобива специалност по Неонатология. Преминала е квалификационни курсове по Перинатална медицина (Париж), Трансфонтанелна ехография (Imperial College of London) и Интензивно лечение. Участвала е в редица конгреси и форуми в областта на неонатологията. 

M.с. Стефка Табакова е завършила е висше образнование с педиатричен профил за медицинска сестра. От 1991 г. работи в отделения по Неонатология, част е от екипа на Болница Токуда от основаването ѝ през 2006 г. Преминала е множество квалификационни курсове и е вземала участие десетки в национални и международни неонатологични конгреси и конференции, вкл. в Мюнхен, Верона и  Белград. Води лекции за обучение на бъдещи родители за кърмене и хранене на бебета.


В отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда обученията и консултациите за майките са важна част от услугите, които младите родители получават. 

По време на престоя в отделението опитните неонатологични сестри и акушерки помагат на всяка майка и всяко бебе се закърмя индивидуално.

Практикува се поставяне на бебето на гърда в първите минути след раждането, стига майката да желае това и здравословното състоянието и на бебето и на майката да го позволяват.

Всяко новородено бебе се закърмя под наблюдението на сестра или акушерка на неонатологичния екип. Специалистите поставят правилно детето на гърдите, показват позите за кърмене, наблюдават засукването на бебето и дават съвети за ефективно кърмене - колко време да продължи и какво да наблюдават, как да оригват бебенцата, дали имат нужда от изцеждане на гърдите. Сестрата влиза в стаята  и подпомага този процес толкова пъти, колкото е необходимо за правилното кърмене.

В отделението има специално обособена стая за кърмене, където майките могат да се усамотят и нахранят бебетата на повече спокойствие и под напътствията на специалисти, които да помагат за правилното засукване и да проследяват количеството на поетата кърма.

ℹ️ Научете повече за възможностите и специалистите на Отделението по Неонатология на този линк >

Отделението

Неонатология

Видео | Кърмене: Отговори…

Обучение на родители

Семейна стая

Кинезитерапия за бебета

Имунопрофилактика

Детски консултации

Първи грижи за бебето

Скрининг на новородените

Изследвания и ваксини

Подкрепа на кърменето

Интензивно лечение

Анатомични легла

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.