Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Първи грижи за бебето

Рутинните грижи за новородените деца включват - грижи за кожата, пъпчето, гениталиите, ежедневен преглед от лекар-неонатолог, съвети за техника на кърмене и грижи за гърдите и новороденото. Разработена е програма "Грижа за бебето" за обучение на бъдещи майки за основните умения, които са необходими след изписване на детето.

Първите грижи за недоносените и доносените новородени имат за цел да подпомогнат послеродовата адаптация и да снижат рисковете за здравето на бебето. Усилията на неонатолозите са насочени към:

- Мониторинг на жизнено важните показатели и топлинен комфорт
- Подпомагане на кардиопулмоналната адаптация
- Корекция на алкално-киселинния статус
- Осигуряване на енергия и течности
- Непрекъснато наблюдение и преценка на промените в състоянието

Приоритет на отделението е естественото хранене на всички новородени деца, поради което  прилагаме програмата на Световната здравна организация за промоция на кърменето и десет успешни стъпки за  неговото  осъществяване.

Една от най-важните задачи на неонатологичния екип е да подмогнат майките да кърмят своите деца. Сукателният рефлекс на децата стимулира секрецията на майчината кърма. Това е най-добрата храна за новороденото, най-богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати, защитни антибактериални, антивирусни и др. имунологични фактори. Сестрите и акушерките са непрекъснато сред майките, помагат бебето да се зъкърми, дават съвети как детето да се постави на гърда, какви грижи да положи майката за гърдите си и за чистотата на ръцете си.

Ако майката няма кърма, неонатолозите ще търсят причините за това. Прави се пробно кърмене и преценка дали има достатъчно кърма. При физиологичен проблем се оказва професионална помощ за преодоляването му. 

Лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, кръвно-газов анализ, кръвна група - се правят при необходимост (напр: затруднена адаптация към извънутробния начин на живот, заболяване на новороденото или  по желание на родителите).

Първите ваксини на  Вашето дете се правят в отделението:
• На 12-я час от раждането се прави ваксиниране срещу хепатит В (изключение са децата на майки с положителен Австралийски антиген, чиито деца се имунизират на 6-я час от раждането);
• Ваксиниране с БЦЖ- ваксина се прави след 48-я час от раждането;
• Скрининг за фенилкетонурия и хипотиреоидизъм след 72-я  час се прави на всички новородени деца.

Отделението

Неонатология

Обучение на родители

Семейна стая

Кинезитерапия за бебета

Имунопрофилактика

Детски консултации

Първи грижи за бебето

Скрининг на новородените

Изследвания и ваксини

Подкрепа на кърменето

Интензивно лечение

Анатомични легла

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".