Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Скрининг на новородените

Само тук е разработена цялостна програма за  скрининг на новородените в болницата. Тя включва:
- ултразвуково изследване на тазобедрените стави за отхвърляне на вродена или предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородените; 
- трансфонтанелна и  абдоминална ехография; 
- програма за скрининг на  вродената глухота и нарушения в слуха чрез ултразвуково изследване. 

 

Допълнителни програми в полза на родителите

  • Провеждане на специализирана консултация на здрави новородени до 1г.възраст
  • Програма за обучение на бъдещи майки "Грижа за бебето"
  • Прием на новородени без отделяне от майката

Усилията на екипа са насочени към максимално щадене на новородените деца през първите дни от живота им и провеждане на интензивна терапия, която до осигури на децата и родителите им високо качество на живот. 

 

Повече информация за скрининга от статия на д-р Масларска в сп. Моето дете

 

Притесненията на майката за нейната рожба са безкрайни. За да си по-спокойна е добре да знаеш, че с помощта на дадени изследвания още с раждането на мъничето могат да бъдат установени евентуални проблеми.

Не забравяй, че колкото по-рано се диагностицира нещо нередно, толкова по-успешно е лечението. 

 

Какво ще рече скрининг?

Това е ултразвуковото изследване на централната нервна система (трансфонтанелна ехография) - безопасен и ефективен  метод за визуализиране и оценка  на развитието на нервната система на новородените. Дава ценна информация за състоянието на мозъчните структури на бебето веднага след раждането и в първите няколко месеца от живота. Ето защо този високоинформативен метод е и едно от най-разпространените скринингови средства.

Тъй като говорим за новородени деца, често може да се наложи изследването да бъде повторено, ако бебето не е в спокойно състояние и прегледът не може да се проведе точно. Важно е да се отбележи, че ехографското изследване е напълно безвредно за детето и поради това може да бъде повтаряно без странични ефекти, което е основно предимство пред всички съществуващи съвременни методи на изследване.

Смята се, че този скрининг ще продължи да се развива с подобряване на технологиите в медицината и въвеждането на нови приложения. Децата са много подходящи пациенти за ултразвуково изследване, поради намалената подкожна мастна тъкан и отворените при новородените предна и задна фонтанели, което позволява мозъчните структури да се визуализират в детайли.

Защо е важно да се направи изследването?

Скрининговите изследвания на новородени са изключително важни за ранното откриване на проблеми в развитието на детето, на първо място с цел поставяне на навременна и точна диагноза. Трансфонтанелната ехография е част от специално разработена цялостна програма за скрининг на новородени, в рамките на която се правят редица изследвания на тазобедрени стави, слух, коремни органи с цел да се добие ясна представа за здравословното състояние на детето максимално бързо след раждането.

Скринингът на централна нервна система дава възможност да се установи потенциален риск от сериозно заболяване и да се вземат необходимите мерки за предотвратяването му. Ето защо се препоръчва ехографията на централна нервна система да стане рутинно изследване при новородените и да се използва като основен скринингов метод.

Съществено предимство е възможността медицинското оборудване за провеждане на изследването да бъде пренесено на място до леглото на новородени в критично състояние с цел прецизна диагностика.

Какво следва спрямо резултатите?

Ако изследването се прави с чисто профилактична цел при здрави доносени деца и не се установят проблеми, за родителите остава спокойствието, че бебето се развива нормално на този етап и отсъстват патологични промени на централната нервна система (отток, кръвоизлив и др.).

При деца, при които се установят аномалии или субклинично (скрито) протичащи заболявания следваща стъпка е провеждането на диагностични и терапевтични процедури, за да се предотвратят късни усложнения и застрашаващи живота поражения.

Навременната и точно поставена  диагноза на аномалиите на мозъка дава възможност за изготвяне на подходящ план за лечение и предвиждане на по-нататъшното развитие на детето. С помощта на ранния ултразвуков скрининг на централната нервна система  могат да се проследят и установени при феталната морфология нарушения в развитието на мозъка. Ранната диагностика е възможност за провеждане на подходящо и ефективно лечение.

Консултант: Д-р Радка Масларска, началник отделение „Неонатология”, Болница Токуда

Отделението

Неонатология

Обучение на родители

Семейна стая

Кинезитерапия за бебета

Имунопрофилактика

Детски консултации

Първи грижи за бебето

Скрининг на новородените

Изследвания и ваксини

Подкрепа на кърменето

Интензивно лечение

Анатомични легла

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".