Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Кинезитерапевтична програма "Щастливо бебе"

Отделението по Неонатология предлага кинезитерапевтична програма за здрави бебета, която включва масажи и гимнастика за подпомагане на физическото и емоционално развитие на новороденото от неговото раждане до навършване на 1 годинка.

 

Програмата се нарича „Щастливо бебе”, защото опитът ни показва, че упражненията допринасят много за стимулиране, както на физическото, така и на мозъчното и емоционално развитие на бебетата. Или с други думи те растат по-бързо, здрави и щастливи.  

 

Провеждаме различни упражнения, съобразени с възрастта на бебето (от 1 до 12 месеца) всеки делничен ден от 11 до 15 часа.

 

За записване: тел. 02/403 4928 и 02/403 4000

Гимнастиката и масажът се препоръчват на всяко здраво дете и на тези със здравословни проблеми, след консултация с лекар специалист. Чрез упражнения подпомагаме физическото развитие на детето, което допринася в голяма степен и за психическото му развитие и умения. Развива се привързаността чрез докосвания, зрителен контакт, усмивка. Двигателните умения се развиват в различни срокове след раждането. В ранната възраст главна роля  във формиране на двигателните рефлекси играе подражанието.

Ползите от масажа са много:

• Увеличава се привързаността на бебето към родителите

• Облекчават се коликите

• Подпомага растежа и наддаването

• Стимулира мозъчното и емоционално развитие

Програмата ни включва упражнения, които са съобразени с възрастта на детето и неговото физическо и психологическо развитие:

1-ви месец: Поставено по гръб,  детето забелязва движещ се предмет и за кратко време се заглежда. По корем може да обръща главата странично и да я повдига за кратко.

2-ри месец: По гръб вижда предмет над него и го фиксира за кратко. Реагира на звуци. Усмихва се. По корем повдига главата за кратко.

3-ти месец: По гръб следи заобикалящите го предмети и хора, на звуци реагира с движение. Движи се пъргаво и започва да гука. Обръща се от тилен лег до страничен. По корем държи главата повдигната. Повдигнато във въздуха краката са продължение на тялото, а главата започва да се повдига.

4-ти месец: По гръб- започва да заглежда ръцете си и да  си играе с тях.
 Започва да посяга към подадените му предмети. Задържа играчка в ръцете си и я оглежда. По корем- подпира се на предмишниците си, смее се с глас. Детето може да се поставя в полуседнало положение. Обръща се от тилен лег до лицев лег.

5-ти месец: По гръб – оглежда около себе си, с цяла ръка хваща предмет и го поставя в устата. Разпознава строгият и любезен тон. Издава различни звуци, пищи. По корем- повдига главата и се подпира на опънати ръце. Правят се опити за поставяне на детето за момент в седящо положение.

6-ти месец: По гръб- опъва коленете си. Предава си играчките от ръка в ръка. Поставено в седеж вече се задържа по-изправено, но не трябва да е без опора. Издава гласни и съгласни. Държано в стоеж, поема тежестта в разкрачен стоеж. При снемане към опора се опира на дланите си.

7-ми месец: По гръб играе с краката си. Разглежда играчки в ръцете си. Енергично се обръща гръб-корем. Поставено в седеж, без опора запазва равновесие и се опира на длани.

8-ми месец: По гръб хваща по-малки предмети. Повтаря срички и ги удвоява. Поставено по корем енергично преминава в опора на колене и се люлее напред- назад. Може да се изправи от странично положение до седящо, така се задържа, оглежда се и посяга.

9-ти месец: Лежащо по гръб си играе с дребни предмети. Удвоява сричките- „та-та“, „ма-ма“. Опива се да пълзи, изправя се до рамката на креватчето само и се задържа.

10-ти месец: Пълзи. Играе в седящо положение. С опора на рамката на креватчето се опитва да прави крачки.

11-ти месец: Финната моторика започва да преобладава над обикновенните движения. Манипулира с играчките. Пълзи бързо. В седеж запазва идеално равновесие.

12-ти месец: Сръчно манипулира с дребни предмети. Хваща в една ръка повече играчки. Имитира прости дейности, изпълнява малки задачи. От седеж играе с лъжичката си и се опитва да я поднася. Изправя се енергично само и прави опити за първите несръчни крачки.

Отделението

Неонатология

Обучение на родители

Семейна стая

Кинезитерапия за бебета

Имунопрофилактика

Детски консултации

Първи грижи за бебето

Скрининг на новородените

Изследвания и ваксини

Подкрепа на кърменето

Интензивно лечение

Анатомични легла

Видео

Екип

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".