Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Минимално инвазивна неврохирургия

Вертебропластика. Лечение на патологични фрактури на гръбначните прешлени. Минимално инвазивна хирургия

Това е една нова технология, предназначена за лечението на едни сериозни и много разпространени проблеми, която придоби пополярност през последните години поради нейният отличен клиничен ефект и много нисък процент усложнения.

Вертебропластиката и кифопластика са минимално инвазивни перкутанни процедури, при които бързо полимеризиращ агент се инжектира в прешленното тяло с цел да се стабилизира засегнатото гръбначно ниво и да се намали степента на болката. Този вид лечение се прилага при болезнени остеопоротични компресионни фрактури, лечение на силна болка причинена от инфилтриране на прешлените на гръбначния стълб от тумори, прешлени с нарушена структура.

В България тази методика е популярна под името „безкръвна операция”, който сам по себе си е грешен, защото никоя операция не е безкръвна. Точният термин, който се употребява в световната литература, е „минимално инвазивна интервенция”.

Предимствата на интервенцията са:

 => провежда най-често с местна упойка и под рентгенов контрол

 => свързана е с минимум нарушаване на нормалните тъканни стуктури чрез вкарване на специална игла през кожата до  вътрешността на прешленното тяло и изпълването му с вече споменатия бързо полимеризиращ агент

ВАЖНО! Полимеризиращите агенти, могат да бъдат използвани и при някои случаи на травматични увреди на прешлените, като част от комплексното лечение на травмата, както и при пластично възстановяване на черепни дефекти.

Преди въвеждането на  вертебропластиката лечението на компресионните фрактури е извършвано чрез почивка на легло и контрол на болката посредством обезболяващи лекарства (наркотични и ненаркотични). Като цяло това лечение е ефективно и повечето хора чусвстват облекчение от болката, но за да има ефект то отнема от 3 до 6 седмици. До тогава пациентът чувства постоянна болка в гърба с различен интензитет (от умерена до много силна). От друга страна, не е за пренебрегване и съществуващият риск за постепенна деформация на гръбнака.

При тези пациенти, при които компресионните фрактури зарастнат с времето, възстановителният период е доста дълъг, отнемащ поне няколко седмици. Дългото време за почивка на легло, необходимо за зарастване на една такава фрактура, е свързано и с друг тип потенциални усложнения – тромбоза на дълбоките вени на долните крайници, белодробен тромбемболизъм, пневмония. Освен това дълговременната имобилизация предразполага към отслабване на костната структура на други прешлени и кости, което от своя страна може да доведе до нови фрактури.

Показания за извършване на вертебропластика 

Основната индикация за извършване на вертебропластика и кифопластика е болезнена, незаздравяла копресионна фрактура. Тези фрактури могат да са в резултат на остеопороза, неоплазми на кръвта (левкемия, мултиплен миелом), метастази от ракови заболявания на други органи. Хора, при които няма фрактура, но има силна болка, причинена от метастаза в тялото на прешлена или от хемангиом в тялото на прешлена, са също кандидати за процедурата. Други индикации са при пациенти с хронично незаздравели травматични прешленни фрактури (остеонекроза). Вертебропластиката може да се прилага за стабилизация на „отслабени” прешлени преди запланувана спинална хирургия.

Ползи от Ветербропластика

По световни литературни данни, както и от опита на Отделенито по Неврохирургия към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, е за сериозно намаляване до изчезване на болковия синдром при пациентите с остеопротични фрактури. Процентът на усложненията е изключително нисък, което показва безопасността на процедурата. Освен това силно се редуцират дните, които пациентът пролежава в болницата (най-често 3 дни), възстановителният период също е много кратък. Опитът ни показва, че значително се редуцира и количеството на болкоуспокояващи медикаменти, които пациентът приема, което от своя страна силно намалява и техните потенциални странични действия.

Важно е да се отбележи, че както при онкологичните, така и при остеопоротичните фрактури на прешлените перкутанната вертебропластика не е панацея, тя е “щадящ” миниинвазивен метод и е част от комплексното лечение, което се провежда съвместно и с медикаментозно със или без лъчелечение (при онкологичните заболявания). За да има успеваемост на метода, трябва да се лекува и основното заболяване. Ето защо перкутанната вертебропластика е само една част от комплексното лечение на посочените по-горе заболявания 

Рентгенова снимка (странично положение) направена по време на вертебропластика. Вижда се въведената в прешленото тяло игла и последващото му изпълване със специален полимер с цел стабилизиране на нивото. След интервенцията се отчете силно редуциране на билковия синдром при този пациент.

Рентгенова снимка фас по време на вертебропластика преди и след въвеждането на бързо втърдяващият се полимер.

Ново! Изнесени регионални консултации

 • Република Македония - д-р Нурфет Алиоски
  За контакти: +35988 4 933 141
 • Хасково - МБАЛ "Хасково"
  Всеки трети петък на месеца от 12 до 15 часа
  Консултации от доц.д-р Н. Гергелчев
  0886 984 383

 • Враца и Монтана - д-р Асен Цеков
  За контакти: +359884  933 019

 • Плевен, Червен бряг, Левски - д-р Валентин Пелинков
  За контакти: +359 88 4 933 146

 • Стара Загора, Сливен - д-р Янкабаков

 • Казанлък - д-р Димитрова, д-р Няголов, отделение по Неврология

 • Бяла, Русенска област - д-р Желязко Василев
  За контакти: +359 88 4 933 275

Отделението

Новини

За нас в медиите

Пациентите за нас

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".