Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Първата у нас безциментна керамична става с монолитно излята капсула и инлей поставиха в отделението по Ортопедия на Токуда

27 януари 2016

Новата керамична тазобедрена става за динамични пациенти осигурява повече движение и сигурност при по-бързо възстановяване


Най-новото постижение при изкуствените стави – системата DeltaMotion на DePuy, вече се използва от ортопедичните хирурзи на Токуда Болница София. Иновативната става бе поставена от екипа на д-р Васил Яблански на 53-годишен пациент, който вече е изписан и се възстановява нормално. Имплантът представлява комплекс от висококачествени компоненти за безциментно протезиране на тазобедрени стави с предварително монтиран моноблок от титаниева капсула и керамична вложка (инлей).
Обикновените ставни протези са съставени от глава, капсула, инлей и стъбло, които се свързват механично, а капсулата с помощта и на винтове. За разлика от тях при DeltaMotion инлея е свързан с капсулата в моноблок, при поставянето на който не са необходими винтове и не се правят дупки. Това прави хирургията за смяна на тазобедрена става по-щадяща, като позволява по-малък следоперативен травматизъм, намалява риска от разхлабване, костни усложнения и нужда от реоперации. 
Основното предимство на първо място за пациентите, тъй като им предоставя един много по-голям обем на движение, е възможността в стандартна малка капсула да бъде поставена по-голяма глава на ставата. Свързването в моноблок позволява големината на капсулата и главата да бъдат изчислени оптимално за постигане на максималната възможна гъвкавост на движенията при изкуствена става. За разлика от стандартните стави, където в таза има два компонента и капсулата е свързана с винтове и не може да бъде постигнат този обем на движения, при този вид стави пациентите могат да упражняват леки спортове и да се радват на по-дълги разходки. Тъй като главата и вътрешността на капсулата са изработени от най-висок клас керамика, между тях триененето е възможно най-малко и износването значително се забавя. Това прави ставата изключително подходяща за активни хора в млада, средна и дори напреднала възраст, тъй като нуждата от ревизия е значително намалена.
Покритието на титаниевото стъбло (тази част, която се интегрира в бедрената кост) е от хидрокси-апатит – съединение, което изгражда 50-70% от човешките кости. Това позволява по-бързо зарастване и захващане за естествената костна тъкан и по-пълноценна остеоинтеграция. Същото съединение покрива и капсулата, като под горното е положено второ покритие с миниатюрни пори, наречено Porocoat, изградено от титаниеви мъниста за достатъчно здравина и издръжливост.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".