Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Нов метод за безкръвно изследване на черния дроб се прилага в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

06 март 2017

Единственият у нас апарат „Фиброскан” прави оценка на състоянието на черния дроб чрез неинвазивно сканиране 

Ново за България 10-минутно неинвазивно изследване на черния дроб извършват гастроентеролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Освен за тежестта на увреждане и степента на фиброза (уплътнение) на черния дроб изследването  предоставя информация и за чернодробна стеатоза (омазняване) и е подходящо за пациенти със съмнение за хроничен вирусен хепатит, токсичен алкохолен хепатит, неалкохолен стеатохепатит при затлъстяване и захарен диабет, чернодробна цироза, хемохроматоза и др. 

С новия софтуер за количествена оценка на натрупването на мазнини в черния дроб (чернодробната стеатоза) вече е възможно едновременното измерване както на плътността на черния дроб, така и на количеството  мазнини в черния дроб. Апаратът дава оценка каква е прогресията на хроничния хепатит, има или няма чернодробна цироза, каква е степента на омазняване на черния дроб и дали това е довело до уплътняване на черния дроб. 

 „Количествената оценка на чернодробната стеатоза при пациенти със затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет е важна както за определяне на изходното състояние, така и за  многократно проследяване в хода на диетичен режим или лечение. Това спестява време и средства и позволява назначаване на по-прецизна терапия”, разказва за предимствата на новия софтуер д-р Радин Цонев, началник на отделението по Гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Изследването се извършва посредством ултразвукови вълни, които отслабват по различен начин в зависимост от вискозитета на средата, в която се разпространяват. Степента на заглъхване на вълните е в пряка зависимост от отлагането на мазнини в черния дроб. 

Клиниката по Гастроентерология на Болница Токуда разполага с единствения за страната апарат „Фиброскан” за неинвазивна оценка на състоянието на черния дроб. Апаратът дава възможност за бързо, лесно и безболезнено диагностициране на пациенти с увреден черен дроб. Така изследванията за редица тежки заболявания, които обикновено се диагностицират трудно и дори могат да изискват вземане на биопсия, вече са възможни без необходимост от прилагане на инвазивни процедури. 

Болните с хронични  вирусни хепатити, чернодробна цироза, стеатоза и фиброза могат да извършат необходимите изследвания на черния дроб по преценка от специалист гастроентеролог след предварително записване в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда или на тел: 02/4034917, 02/4034950.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".