Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Нов метод за безкръвно изследване на черния дроб се прилага в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

06 март 2017

Единственият у нас апарат „Фиброскан” прави оценка на състоянието на черния дроб чрез неинвазивно сканиране 

Ново за България 10-минутно неинвазивно изследване на черния дроб извършват гастроентеролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Освен за тежестта на увреждане и степента на фиброза (уплътнение) на черния дроб изследването  предоставя информация и за чернодробна стеатоза (омазняване) и е подходящо за пациенти със съмнение за хроничен вирусен хепатит, токсичен алкохолен хепатит, неалкохолен стеатохепатит при затлъстяване и захарен диабет, чернодробна цироза, хемохроматоза и др. 

С новия софтуер за количествена оценка на натрупването на мазнини в черния дроб (чернодробната стеатоза) вече е възможно едновременното измерване както на плътността на черния дроб, така и на количеството  мазнини в черния дроб. Апаратът дава оценка каква е прогресията на хроничния хепатит, има или няма чернодробна цироза, каква е степента на омазняване на черния дроб и дали това е довело до уплътняване на черния дроб. 

 „Количествената оценка на чернодробната стеатоза при пациенти със затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет е важна както за определяне на изходното състояние, така и за  многократно проследяване в хода на диетичен режим или лечение. Това спестява време и средства и позволява назначаване на по-прецизна терапия”, разказва за предимствата на новия софтуер д-р Радин Цонев, началник на отделението по Гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Изследването се извършва посредством ултразвукови вълни, които отслабват по различен начин в зависимост от вискозитета на средата, в която се разпространяват. Степента на заглъхване на вълните е в пряка зависимост от отлагането на мазнини в черния дроб. 

Клиниката по Гастроентерология на Болница Токуда разполага с единствения за страната апарат „Фиброскан” за неинвазивна оценка на състоянието на черния дроб. Апаратът дава възможност за бързо, лесно и безболезнено диагностициране на пациенти с увреден черен дроб. Така изследванията за редица тежки заболявания, които обикновено се диагностицират трудно и дори могат да изискват вземане на биопсия, вече са възможни без необходимост от прилагане на инвазивни процедури. 

Болните с хронични  вирусни хепатити, чернодробна цироза, стеатоза и фиброза могат да извършат необходимите изследвания на черния дроб по преценка от специалист гастроентеролог след предварително записване в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда или на тел: 02/4034917, 02/4034950.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.