Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Цветан Минчев спечели отличието "Иноватор в медицината" на Годишните награди на Български лекарски съюз "Лекар на годината"

20 октомври 2017

Началникът на Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда бе награден за уникалната операция по субституция на трахеята

Д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда спечели първа награда от Годишните награди „Лекар на годината 2017”, организирани от Български лекарски съюз в Деня на българския лекар – 19 октомври. Той бе награден в категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина” за операцията по субституция на трахеята, осъществена в Болница Токуда преди няколко месеца. Извършената оперативна интервенция е единствена в България, а обемът на хирургията я прави уникална и на глобално ниво.

Операцията е резултат от мултидисциплинарен подход - освен гръдни хирурзи, в екипа участваха специалисти от отделенията по Кардиохирургия и УНГ на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, както и гост-хирург по пластично-реконструктивна хирургия. Пациентката на д-р Минчев е в много добро състояние след преживяно тежко онкологично заболяване с усложнения и изграждането на изцяло нова трахея от автоложни клетки от ръката и хрущялна тъкан от ребрата. Благодарение на поставения автотрансплантант, тя може да диша самостоятелно. За първи път в световен план хирурзи извършват операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

Наградите "Лекар на годината" се организират за седма поредна година от Български лекарски съюз. Това е едно от най-престижните медицински отличия у нас, а зад избора на наградените стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Официалната церемония по връчване на лекарските призове  се проведе в Деня на българския лекар – 19 Октомври,  когато се почита Св. Иван Рилски Чудотворец, покровител на медиците. 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".