Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Цветан Минчев спечели отличието "Иноватор в медицината" на Годишните награди на Български лекарски съюз "Лекар на годината"

20 октомври 2017

Началникът на Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда бе награден за уникалната операция по субституция на трахеята

Д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда спечели първа награда от Годишните награди „Лекар на годината 2017”, организирани от Български лекарски съюз в Деня на българския лекар – 19 октомври. Той бе награден в категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина” за операцията по субституция на трахеята, осъществена в Болница Токуда преди няколко месеца. Извършената оперативна интервенция е единствена в България, а обемът на хирургията я прави уникална и на глобално ниво.

Операцията е резултат от мултидисциплинарен подход - освен гръдни хирурзи, в екипа участваха специалисти от отделенията по Кардиохирургия и УНГ на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, както и гост-хирург по пластично-реконструктивна хирургия. Пациентката на д-р Минчев е в много добро състояние след преживяно тежко онкологично заболяване с усложнения и изграждането на изцяло нова трахея от автоложни клетки от ръката и хрущялна тъкан от ребрата. Благодарение на поставения автотрансплантант, тя може да диша самостоятелно. За първи път в световен план хирурзи извършват операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

Наградите "Лекар на годината" се организират за седма поредна година от Български лекарски съюз. Това е едно от най-престижните медицински отличия у нас, а зад избора на наградените стои мнението на лекарското съсловие от цялата страна. Официалната церемония по връчване на лекарските призове  се проведе в Деня на българския лекар – 19 Октомври,  когато се почита Св. Иван Рилски Чудотворец, покровител на медиците. 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.