Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Онкогинеколози от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и лъчетерапевти от Онкологичния център на групата лечебни заведения извършиха заедно брахитерапия при рак на шийката на матката

02 ноември 2017

Мултидисциплинарната процедура премина успешно, предстоят още две облъчвания

Пациентка с рак на шийката на матката се подложи успешно на лъчетерапевтична процедура, която изисква мултидцисплинарен подход и участие на онкогинеколози и специалисти по лъчетерапия. Д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев от Болница Токуда работиха съвместно с д-р Камен Недев от Онкологичен център за извършването на брахитерапията на шийката на матката.

Процедурата изисква прецизно поставяне на апликатор в кухината на матката, чрез който лъчетерапевтичното облъчване се извършва вътре в тялото. След необходимото 3D дозиметрично планиране с компютърен томограф и ядрено-магнитен резонанс, апликаторът се позиционира и се зарежда с радиоактивни елементи, които унищоват туморните клетки, без да излизат извън зоната на тумора. Това лечение се извършва в комбинация с перкутанно лъчелечение при по-късен стадий на злокачественото заболяване, когато туморът е с голям размер и не се препоръчва хирургично отстраняване, поради рязкото влошаване на качеството на живот на излекуваните жени.

Като резултат от процедурата, туморът е свил своя размер от 7 на 4 см. Предимството на приложената брахитерапевтична процедура е, че апликаторът престоява около 2 часа в шийката на матката, като по-късно на същия ден пациентката се изписва и може да се върне у дома. Предстоят още две процедури, чрез които значително и безопасно ще се повиши дозата на облъчване, която се постига при външното облъчване, съчетано с химиотерапия.

Процедурата е извършена в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център от мултидисциплинарен екип, в който си партнират лекари от две лечебни заведения на Аджибадем Сити Клиник - Онкологичен център и Болница Токуда. Успехът е доказателство за по-големите и комплексни възможности за лечение, които предлага групата лечебни заведения заедно.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".