Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Онкогинеколози от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и лъчетерапевти от Онкологичния център на групата лечебни заведения извършиха заедно брахитерапия при рак на шийката на матката

02 ноември 2017

Мултидисциплинарната процедура премина успешно, предстоят още две облъчвания

Пациентка с рак на шийката на матката се подложи успешно на лъчетерапевтична процедура, която изисква мултидцисплинарен подход и участие на онкогинеколози и специалисти по лъчетерапия. Д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев от Болница Токуда работиха съвместно с д-р Камен Недев от Онкологичен център за извършването на брахитерапията на шийката на матката.

Процедурата изисква прецизно поставяне на апликатор в кухината на матката, чрез който лъчетерапевтичното облъчване се извършва вътре в тялото. След необходимото 3D дозиметрично планиране с компютърен томограф и ядрено-магнитен резонанс, апликаторът се позиционира и се зарежда с радиоактивни елементи, които унищоват туморните клетки, без да излизат извън зоната на тумора. Това лечение се извършва в комбинация с перкутанно лъчелечение при по-късен стадий на злокачественото заболяване, когато туморът е с голям размер и не се препоръчва хирургично отстраняване, поради рязкото влошаване на качеството на живот на излекуваните жени.

Като резултат от процедурата, туморът е свил своя размер от 7 на 4 см. Предимството на приложената брахитерапевтична процедура е, че апликаторът престоява около 2 часа в шийката на матката, като по-късно на същия ден пациентката се изписва и може да се върне у дома. Предстоят още две процедури, чрез които значително и безопасно ще се повиши дозата на облъчване, която се постига при външното облъчване, съчетано с химиотерапия.

Процедурата е извършена в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център от мултидисциплинарен екип, в който си партнират лекари от две лечебни заведения на Аджибадем Сити Клиник - Онкологичен център и Болница Токуда. Успехът е доказателство за по-големите и комплексни възможности за лечение, които предлага групата лечебни заведения заедно.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.