Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

18 ноември е Европейският ден на антибиотициите

13 ноември 2017

Лабораторията по Клинична микробиология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се включва в инициативата на Европейския Център по контрол на заболяванията (ECDC) и Световната здравна организация (СЗО) за разумно използване на антибиотици

Европейският ден за информираност относно антибиотиците е годишна европейска инициатива, която се провежда на 18 ноември с цел да повиши информацията в обществото относно заплахата за общественото здраве от развитието на антибиотична резистентност и разумната употреба на антибиотиците. Според последните данни броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, нараства в целия Европейски съюз, а антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

Разумното използване на антибиотици може да предотврати развитието на резистентни бактерии и да поддържа ефективността на антибиотиците в бъдеще. Цел на кампанията е да повиши информираността в обществото за правилно използване на антибиотици.

Антибиотиците действат само срещу бактериални инфекции и следва да се използват единствено в тези случаи след лекарско предписание. Те не са ефективни срещу вирусни инфекции като грип и настинка. Различните групи антибиотици действат срещу конкретни патогенни бактерии и за да се прецени нуждата от тях е необходимо микробиологично изследване с антибиограма.

Прекомерното използване на антибиотици оказва влияние върху бъдещото им използване. Бактериите започват да рeзистират срещу антибиотиците и те губят способността си да ги убиват. Резистентните бактерии са много по-трудни за унищожаване, а бактериални инфекции с резистентни щамове се срещат все по-често.

Специалистите от Лабораторията по клинична микробиология в Токуда се присъединяват към призивите на ECDC и СЗО и съветват: Бъдете отговорни и използвайте разумно антибиотици!

  • Използвайте антибиотици само срещу бактериални инфекции, а не инфекции, причинени от вируси като обикновена настинка или грип!
  • Винаги търсете съвет от лекар преди да вземете антибиотици!
  • След като лекарят потвърди, че са необходими антибиотици, следвайте съветите му по отношение на дозировката и продължителността на лечението!
  • Избягвайте самолечение с антибиотици. Самолечението е, когато използвате остатъчни антибиотици от предишни лечения, или получавате антибиотици в аптеката без рецепта!
  • Не споделяйте предписаните за Вас антибиотици с други хора!
  • Научете как можете да се грижите за себе си без антибиотици, ако не са необходими!
  • За заболявания, свързани с простуда, пийте много течности и почивайте, за да подобрите симптомите си!

Повече информация можете на намерите тук: https://antibiotic.ecdc.europa.eu/bg

 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".