Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Комбинирана роботизирана и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда спести две големи отворени операции на жена с предраково заболяване

19 декември 2017

Гинеколозите и коремните хирурзи премахнаха матката и излекуваха голяма херния в рамките на една минималноинвазивна операция

Минималноинвазивна безкръвна операция 2 в 1 извършиха гинекологичните и коремните хирурзи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на 60-годишна жена с преканцероза на ендометриума. Хирургичната интервенция комбинира роботизирана хирургия с робот Да Винчи за премахване на матката и лапароскопско лечение на голяма рецидивирала пъпна херния. Обикновено лечението в подобни случаи включва две големи по обем отворени операции, за всяка от които има по няколко месеца възстановителен период и изчакване за следващата интервенция.

Пациентката постъпва в Болница Токуда за отстраняване на матката след диагностицирано предраково заболяване – атипична хиперплазия на ендометриума. В много от случаите това заболяване еволюира до карцином на ендометриума (лигавицата на матката) и адекватното лечение изисква хистеректомия (отстраняване на матката). Пациентката страда от още едно заболяване – пъпна херния, оперирана преди години и рецидивирала в особено големи размери, което причинява допълнителни неудобства и представлява нерешен проблем във времето.

В хода на планиране на операцията, екипите хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – гинекологичните хирурзи д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев, заедно с лапароскопските коремни хирурзи – д-р Веселин Маринов и д-р Николай Кътев, решават да комбинират своите усилия и да спестят общо две големи отворени операции на пациентката. Извършена е роботизирана хистеректомия с помощта на робота Да Винчи през няколко малки дупчици в корема, след което в рамките на тази  операция екипът коремни хирурзи осъществява и херниалната хирургия по лапароскопски път. За да се предотврати повторна поява на хернията, екипът поставя 30-сантиметрово платно.

„Оперираме много такива жени роботизирано, като често пъти при по-голяма телесна маса, като съпътстващ проблем се явява и пъпната херния. В тези случаи обикновено се налага пациентките да изчакват дълго, а понякога изобщо не решават съпътстващия проблем. Предимството на нашата колаборация с екипа на д-р Маринов, е че жената ще спести в случая две големи отворени операции, месеци възстановяване и съответно свързаните с това рискове.“ – разказаха д-р Танчев и д-р Димитров от екипа на Обща и онкологична гинекология и тазова хиругия.

„Големината на хернията беше предизвикателство за нас, но реализирахме успешно интервенцията като втори етап на операцията. Хирургията, която извършихме е рутинна, но мултидисциплинарният подход, който приложихме е уникален. Благодарение на нашата съвместна работа, жената ще влезе само веднъж в операционна с една анестезия и с едно пролежаване в болницата, вместо две отделни операции, повече престой и възстановяване.“, допълни д-р Веселин Маринов, началник сектор Минималноинвазивна и лапароскопска хирургия към Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клниик Болница Токуда.      

Пациентката се възстановява много добре след операцията, на втория ден вече е на крака и очаква да бъде изписана след още няколко дни наблюдение. 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".