Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Комбинирана роботизирана и лапароскопска хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда спести две големи отворени операции на жена с предраково заболяване

19 декември 2017

Гинеколозите и коремните хирурзи премахнаха матката и излекуваха голяма херния в рамките на една минималноинвазивна операция

Минималноинвазивна безкръвна операция 2 в 1 извършиха гинекологичните и коремните хирурзи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на 60-годишна жена с преканцероза на ендометриума. Хирургичната интервенция комбинира роботизирана хирургия с робот Да Винчи за премахване на матката и лапароскопско лечение на голяма рецидивирала пъпна херния. Обикновено лечението в подобни случаи включва две големи по обем отворени операции, за всяка от които има по няколко месеца възстановителен период и изчакване за следващата интервенция.

Пациентката постъпва в Болница Токуда за отстраняване на матката след диагностицирано предраково заболяване – атипична хиперплазия на ендометриума. В много от случаите това заболяване еволюира до карцином на ендометриума (лигавицата на матката) и адекватното лечение изисква хистеректомия (отстраняване на матката). Пациентката страда от още едно заболяване – пъпна херния, оперирана преди години и рецидивирала в особено големи размери, което причинява допълнителни неудобства и представлява нерешен проблем във времето.

В хода на планиране на операцията, екипите хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – гинекологичните хирурзи д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев, заедно с лапароскопските коремни хирурзи – д-р Веселин Маринов и д-р Николай Кътев, решават да комбинират своите усилия и да спестят общо две големи отворени операции на пациентката. Извършена е роботизирана хистеректомия с помощта на робота Да Винчи през няколко малки дупчици в корема, след което в рамките на тази  операция екипът коремни хирурзи осъществява и херниалната хирургия по лапароскопски път. За да се предотврати повторна поява на хернията, екипът поставя 30-сантиметрово платно.

„Оперираме много такива жени роботизирано, като често пъти при по-голяма телесна маса, като съпътстващ проблем се явява и пъпната херния. В тези случаи обикновено се налага пациентките да изчакват дълго, а понякога изобщо не решават съпътстващия проблем. Предимството на нашата колаборация с екипа на д-р Маринов, е че жената ще спести в случая две големи отворени операции, месеци възстановяване и съответно свързаните с това рискове.“ – разказаха д-р Танчев и д-р Димитров от екипа на Обща и онкологична гинекология и тазова хиругия.

„Големината на хернията беше предизвикателство за нас, но реализирахме успешно интервенцията като втори етап на операцията. Хирургията, която извършихме е рутинна, но мултидисциплинарният подход, който приложихме е уникален. Благодарение на нашата съвместна работа, жената ще влезе само веднъж в операционна с една анестезия и с едно пролежаване в болницата, вместо две отделни операции, повече престой и възстановяване.“, допълни д-р Веселин Маринов, началник сектор Минималноинвазивна и лапароскопска хирургия към Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клниик Болница Токуда.      

Пациентката се възстановява много добре след операцията, на втория ден вече е на крака и очаква да бъде изписана след още няколко дни наблюдение. 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.