Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Безкръвно лечение на бъбречно-каменна болест спести операция на 12-годишно дете

10 януари 2018

Екипът на д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология, направи лазерна литотрипсия на 12-годишно дете. Малкият пациент постъпва в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с бъбречна колика, причинена от конкремент, който се намира по хода на уретера и запушва бъбрека.

Детето е с много висок маркер на възпалението и висока температура, която от седмици не може да бъде напълно овладяна, въпреки неколкократните антибиотични курсове. За да спести на детето отворена операция за отстраняване на камъка и отпушване на бъбрека, екипът взима решение да се пристъпи към лазерна литотрипсия. При тази процедура със специализиран апарат – уретерореноскоп – се прониква по хода на уретера, достига се до камъка и той се разбива лазерно. На мястото на разпрашения вече камък се поставя силиконова протеза (стент), която осигурява безпрепятственото преминаване на урината. Тя представлява тръбичка, чиито два края свързват бъбрека и пикочния мехур и остават на мястото на интервенцията десетина дни след процедурата. Маха се по сходен начин. Цялата процедура се извършва под пълна анестезия. Достъпът до камъка преминава изцяло по хода на уретера, така че детето няма никаква оперативна травма.
Тази методика на работа се прилага всекидневно при възрастни пациенти, но е новост в лечението на бъбречно-каменна болест при деца, поради липса на достъпни инструментариум и опит. Традиционното лечение на подобни казуси при деца у нас все още е чрез отворена операция, която има значително повече рискове и по-дълъг възтасновителен период. По-леките случаи, при които няма усложнение или придружаващ проблем, обичайно се лекуват с екстракорпорална литотрипсия, която се извършва под пълна анестезия.

В България децата са между 1 и 2% от всички пациенти с бъбречно-каменна болест, или около 1500 случая годишно.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, първият час след тях е с цена 3 лв., а всеки следващ час се заплаща по 2 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.