Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Кога да заведем детето на лекар? Д-р Калин Лисички представи "Системата на светофара"

26 февруари 2018

Всеки педиатър познава добре най-честите родителски терзания, провокирани от първите срещи на детето с болестите: как да реагираме в такива случаи; кога да отидем на лекар – дали не прибързваме, ако тръгнем при първия симптом, или закъсняваме при всяко изчакване?

Отговори на тези и други често задавани от родителите въпроси даде началникът на Клиниката по Педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда д-р Калин Лисички. В събота той се срещна с родители и участници в рамките на форума „Академия за родители“.

Особен интерес сред родителите предизвика така наречената „Система на светофара“ – достъпно описан набор от промени в цвета на кожата, активността на детето, дишането, хидратацията и някои допълнителни симптоми, които ориентират родителите колко тежко е заболяването и каква би била най-удачната реакция. Системата на светофара е разработена от NICE - Институт за изследвания към здравното министерство на Великобритания – и е възприета като консенсусно поведение от европейските педиатри.

Зеленият светофар означава нисък риск, т.е. детето може да се лекува в домашни условия. То е с естествен цвят на кожата, устните и езика, реагира обичайно на социални знаци. Има нормален режим на сън и бодърстване, събужда се бързо от сън след стимулация. Плаче с нормален, силен плач или изобщо не плаче. Дишането, видът на кожата и очите са нормални, езикът и устната лигавица - влажни.

Признаците на жълтия светофар са свързани със среден риск и изискват болнично лечение. Децата са бледи, не реагират нормално на социални стимули, с намалена активност, събуждат се трудно, не се усмихват. Имат болестни прояви от страна на дихателната система: разширяване на ноздрите, учестено дишане - над 50 вдишвания за минута за деца между 6-12 мес. възраст и над 40 за по-големи, чуват се шумове при дишане, хрипове. Лигавиците са сухи, апетитът е намален или отказва да се храни. Други алармиращи признаци са висока температура 5 и повече дни, оток на става или крайник, куцане, детето не може или отказва да стъпи на крачето си, а при кърмачета - не движи даден крайник или при опит за движение реагира с болезнен плач.

Червеният светофар включва болестни прояви, които поставят живота на детето във висок риск и изискват незабавна хоспитализация и интензивно лечение. Кожата е с подчертана бледост, поява на петна, посиняване. Няма реакция на социални знаци, детето не се събужда, или ако се събуди бързо заспива, плаче слабо или продължително. Дишането е над 60/мин., чуват се пъшкане, стенене, хлътване на гръдния кош. Допълнителни тревожни признаци са температура над 38 С при деца от 0-3 мес., и над 39 С при деца от 3-6 месеца, обрив, който не изчезва след натискане, изпъкнала фонтанела, скованост във вратлето, гърчове, повръщане с примеси на жлъчка.

При малките деца - до 3-годишна възраст, и особено при тези под 1 година, е задължително да се потърси лекарска помощ при всеки симтом за влошено здравословно състояние. Добре е родителите да имат възможност за връзка /телефон, електронна поща/ с лекаря си, ако детето се лекува у дома, тъй като понякога състоянието на децата се променя много бързо.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".