Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Авангарден подход за лечение на разширени вени въвежда Клиниката по Съдова хиургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

09 март 2018

Лечение на варикозни вени с венозна механо-химична аблация се въвежда в Клиниката по Съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Методът е един от авангардните подходи за справяне с проблема „разширени вени“. При него вената се облитерира с помощта специализирано устройство, предизвикващо механично дразнене и излъчващо склерозиращ агент. Този подход е безболезнен за пациента, което отстранява нуждата от тумесцентна анестезия. Това прави процедурата минимално инвазивна, бързо и лесно приложима, като изисква само входна точка в кожата с размер на игла.

В рутинната практика на клиниката  е и съвременното лечение на варикозната болест чрез метод наречен ЕВЛА (ендовенозна лазерна аблация). Същността на метода се състои от вкарване на специален катетър във вената с помощта на едно убождане. След стартиране на процедурата от катетъра  се отделят лазерни лъчи, които водят до развитие на висока температура във самата вена и на практика до нейното „изгаряне“. Вената се уврежда перманентно и след няколко месеца е трудно проследима дори при ехографски преглед. Процедурата се извършва с тумесцентна анестезия, благодарение на което пациентът не чувства болка и дискомфорт. В същото време се избягват спиналната и общата анестезия, и пациентът може да върви веднага след процедурата. Разширените вени на подбедрицата се отстраняват с минифлебектомии, които нямат нужда от шев и малките убождания могат да бъдат затворени със специални медицински лепенки. Освен върху възстановяването, това дава положителен ефект и върху козметичния аспект на процедурата. На втори етап може да се направи склерозация на малки венозни клончета или на ретикуларни или метличковидни вени.

Лазерната аблация в момента се приема за златен стандарт при лечението на хронична венозна болест в Европа и Америка.

Лечението на разширените вени може да бъде извършено чрез класическа операция по-известна като стрипинг. Операцията е ефикасна, но е свързана със значително по-голям травматизъм, постоперативни белези, а понякога и увреждаване на нервни структури, което води до дискомфорт  и тръпнене на долния крайник. Освен това интервенцията се извършва с обща или спинална анестезия.

 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".