Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Преминаха първите пациенти на новия линеен ускорител от последно поколение Halcyon

29 март 2018

Новият линеен ускорител в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда вече функционира. Инсталираният в отделението по Лъчетерапия и радиохирургия апарат е от последно поколение, модел Halcyon на производителя Varian, който е световен лидер в производството на линейни ускорители. Към момента такава апаратура работи само на още две места в Европа. Линейният ускорител ще допълни възможностите на съществуващия, като капацитетът на отделението ще се удвои и ще достигне до 1500 пациенти на година. Това ще даде възможност да се поеме целият поток на чакащи за лъчелечение пациенти от София и близките региони, и да се даде бърз достъп до лъчетерапия на пациенти, при които продължителното изчакване е нежелателно. "Вчера на апарата преминаха първите трима пациенти. Постепенно ще увеличим броя им, докато запълним капацитета му", обясни началникът на отделението по Лъчетерапия и радиохирургия и национален консултант по лъчелечение д-р Румен Лазаров.

Новият апарат е пригоден за конвенционално лъчелечение от нов тип, като прилага терапевтичните схеми с повишена прецизност и бързина спрямо линейните ускорители от предишната генерация.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.