Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Преминаха първите пациенти на новия линеен ускорител от последно поколение Halcyon

29 март 2018

Новият линеен ускорител в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда вече функционира. Инсталираният в отделението по Лъчетерапия и радиохирургия апарат е от последно поколение, модел Halcyon на производителя Varian, който е световен лидер в производството на линейни ускорители. Към момента такава апаратура работи само на още две места в Европа. Линейният ускорител ще допълни възможностите на съществуващия, като капацитетът на отделението ще се удвои и ще достигне до 1500 пациенти на година. Това ще даде възможност да се поеме целият поток на чакащи за лъчелечение пациенти от София и близките региони, и да се даде бърз достъп до лъчетерапия на пациенти, при които продължителното изчакване е нежелателно. "Вчера на апарата преминаха първите трима пациенти. Постепенно ще увеличим броя им, докато запълним капацитета му", обясни началникът на отделението по Лъчетерапия и радиохирургия и национален консултант по лъчелечение д-р Румен Лазаров.

Новият апарат е пригоден за конвенционално лъчелечение от нов тип, като прилага терапевтичните схеми с повишена прецизност и бързина спрямо линейните ускорители от предишната генерация.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".