Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Обучителен уъркшоп проведе д-р Петко Карагьозов на гастроентеролози от Унгария

22 юни 2018

В рамките на събитието в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда бяха извършени интервенции на четирима пациенти със системата SpyGlass DS

Обучение на свои колеги от Унгария проведе д-р Петко Карагьозов, началник на отделението по Интервенционална гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. По време на практическия уъркшоп на четирима пациенти с жлъчно-панкреатични заболявания бяха извършени дигностични и терапевтични процедури с помощта на единствената за България система за холангио и панкреатоскопия – Spy Glass DS. Процедурите бяха проведени в новата зала на Ендоскопския център в Болница Токуда, оборудвана за извършване на т.нар. ЕРХПГ (ERCP) процедури – ендоскопска ретроградна холангиопанркеатография.

Д-р Карагьозов е сертифициран обучител на системата Spy Glass DS за страните от Източна Европа и един от най-опитните интервенционални ендоскописти, които използват високоспециализираната техника.

При двама от пациентите бяха отстранени големи камъни в жлъчните канали, разположени в неудобни за достъп локализации и с неуспешни опити за премахване с конвенционалните ендоскопски техники. С помощта на прецизната система за оглед на жлъчния и панкреатичен тракт Spy Glass DS, екипът на д-р Карагьозов достигна и разби камъните лазерно, след което те бяха отстранени. При другите двама пациенти беше извършено допълнително диагностично уточняване на открити при конвенционални изследвания неясни находки в жлъчно-панкреатичния тракт.

Отделението по Интервенционална гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда има широки възможности за ендоскопска диагностика и лечение на заболяванията на чернодробно-жлъчната и панкреатична система. Единствената в страната апаратура за директна визуализация на жлъчните и панкреатични пътища позволява прецизна видеоендоскопска диагностика при неясни стеснения на жлъчните пътища и панкреатичния канал, предоперативна оценка на разпространението на туморни процеси, преканцерози, прецизиране на неясни дефекти в изпълването на жлъчния мехур, вземане на биопсии под визуален контрол. Терапевтично се третират камъни в жлъчно-панкреатичния тракт с големи размери и труднодостъпни локализации, комплексни стеснения на жлъчните пътища, разширяване и протезиране (стентиране) на жлъчните и панкреатичните канали и др.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".