Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Изцяло лапароскопски бе отстранен доброкачествен тумор на панкреаса в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

26 юли 2018

Безкръвната хирургия при доброкачествени и злокачествени заболявания на задстомашната жлеза се практикува само още в няколко центъра в страната в конкретни клинични случаи

Пациентка с доброкачествен тумор на опашката на панкреаса бе оперирана изцяло лапароскопски в Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия на Болница Токуда. По време на операцията бяха отстранени лявата част на панкреаса и далака. Образуванието е предизвикало тромбозиране на вената на далака, което от своя страна е причинило неколкократни кръвоизливи в горната част на гастроинтестиналната система.

В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда този вид операции се въвеждат като рутинна практика. Те са изключително специфични и могат да бъдат извършвани при селектирани пациенти в ограничен брой центрове у нас. „Лапароскопската хирургия на задстомашната жлеза се практикува само в центрове, където е много добре развита чернодробната и панкреатична хирургия, и лапароскопските хирурзи имат достатъчно натрупан опит", обясни началникът на сектор Минимално инвазивна и лапароскопска хирургия д-р Веселин Маринов. Пациентката е изписана на четвъртия ден след операцията без усложнения. Възстановителният период е изключително кратък с много малко следоперативни болки.

Подходът е подходящ и за селектирани пациенти със злокачествено заболяване на панкреаса, когато няма локално авансиране на процеса и далечни метастази. Пациентите могат да се възползват от всички предимства на минималноинвазивния подход – ниски нива на кръвозагуба, минимален травматизъм, ограничаване на негативния ефект върху имунната система, в сравнение с големите отворени интервенции.  

Лапароскопският подход при хирургията на панкреатични заболявания изисква прецизна селекция на подходящите пациенти. Сред заболяванията, които се лекуват успешно чрез този тип операции, са: невро-ендокринни тумори, доброкачествени тумори, някои случаи на изолиран панкреатит, карцином на панкреаса в ранен стадий. Трябва да се има предвид, че всеки клиничен случай е строго индивидуален и възможността за извършването на операцията по този начин зависи от преценката на хирурга.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".