Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

„Всичко започва с едно докосване“ – кампания на Acibadem Healthcare Group за ранна диагностика на рака на млечната жлеза

01 октомври 2018

Всички лечебни заведения от групата Acibadem Healthcare Group в 4 държави по светасе включват в Международния месец за повишаване информираността за рака на гърдата. Кампанията носи общия надслов „Всичко започва с едно докосване“, а целта ѝ е да напомни на жените, че редовния самостоятелен преглед на гърдите и периодичните профилактични срещи с лекар са решаващи за навременна диагностика и успешно лечение на това заболяване.

Лечебните заведения в групата Аджибадем Сити Клиник разполагат с най-висок клас съвременна апаратура и някои от най-опитните специалисти в страната за ранно откриване и лечение на карцинома на млечната жлеза. Всяка от болниците полага усилия да информира жените в активна възраст за най-лесните и ефективни методи за профилактика и ранна диагностика, както и за най-модерните достъпни средства за лечение. През целия месец октомври фейсбук страниците на групата с повече от 60 000 последователи ще носят розовото послание за повече здрави жени. Всяко от лечебните заведения в групата ще акцентира върху информирането на жените за съвременните възможности за профилактика и ранна диагностика на заболяването.

Всяка година само в Европа се откриват 321 000 нови случаи, показва информация на Световната здравна организация. У нас между 3 500 и 3 600 жени годишно се разболяват от рак на гърдата, а между 1 000 и 1 200 загиват от това заболяване. По данни на Националния раков регистър, петгодишната преживяемост на пациентите с рак на гърдата е над 70% – по-висока, отколкото при други форми на рак, но по-ниска от средната за Европа. Това е и причината всяка година през октомври – месеца за повишаване на информираността за рака на гърдата – специалисти и пациенти да се обединяват в услията си да мотивират повече жени да отделят нужното време и внимание на профилактиката.

Един от основните фактори за успешно и минимално травматично лечение на карцинома на млечната жлеза, е ранното му откриване. Характерно за него е, че няма специфична симптоматика. Първите изменения, които една жена може да установи, са наличието на новопоявило се уплътнение или така наречената бучка в гърдата. Не всяка бучка е раково заболяване, а и не всеки карцином може лесно да се палпира (открие чрез опипване). Затова съвременните препоръки е жените над 35-годишна възраст да преминават през профилактичен преглед най-малко веднъж в годината. При дамите, в чието семейство има заболели от рак на гърдата роднини по права линия (баба, майка, сестра, дъщеря), прегледите могат да започнат в по-ранна възраст и да са с повишена честота – веднъж на шест месеца.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".