Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Мултидисциплинарен екип в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда спаси млада майка и бебето ѝ

10 октомври 2018

След тежка кардиохирургична операция и оперативно раждане родилката и новороденото са добре

Млада жена претърпя едновременно сложна кардиохиругична операция и раждане чрез цезарово сечение в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Тежката интервенция премина успешно и младата майка се възстановява, а след положените грижи в интензивния сектор на отделението по Неонатология, бебето също е добре.

Жената е приета в специализирано лечебно заведение по акушерство и гинекология в шести лунарен месец от бременността с диагноза сепсис. Претърпява лечение в реанимация, след което се подобрява значимо, но без да се установи причината за сепсиса. След кратък период се налага да бъде хоспитализирана отново в друго лечебно заведение, където при ехокардиография е открит голям съсирек в дясната камера на сърцето и тотална инсуфициенция на трикуспидална клапа (невъзможност на клапата да се затваря при съкращаване на сърдечния мускул) в условия на ендокардит. Поради специфичното състояние на пациентката – напреднала бременност с данни за инфекция в съчетание с тежка кардиологична диагноза – лечебните заведения в страната, които могат да осигурят специалисти и инфраструктура за пълноценното ѝ лечение, са изключително малко.

След постъпването ѝ в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е съставен мултидисциплинарен екип от кардиолози, кардиохирурзи, акушер-гинеколози, неонатолози и анестезиолози. Организира се клинично обсъждане за определяне на подход, който да сведе до минимум както риска за бъдещата майка, така и потенциалните рискове за бебето ѝ, ако то се роди твърде рано. Става ясно, че трябва да се извърши кардиохирургична операция заради високия риск промяната в хемодинамиката след раждането да причини отделяне на тромба и запушване на голям съд, което завършва най-често фатално. Предприема се медикаментозно лечение на ендокардита, като същевременно се изчаква развитието на бебето да достигне етап, в който преждевременното му раждане би било по-нискорисково.

Екипите предприемат сложна операция – цезарово сечение и паралелно протезиране на трикуспидалната клапа на сърцето. „Рискът при една такава операция – макар и сериозна по своя мащаб и оперативен травматизъм – е по-малък, отколкото ако двете операции бъдат извършени една след друга, макар и само с няколко дни отстояние“, обясни доц. Петър Марков, началник на Отделение по Акушерство и гинекология, чиито екип започва интервенцията с оперативно раждане на бебето. Сърдечната операция е класическа, с отворен достъп, в условията на екстракорпорално кръвообращение. „Нашето най-голямо притеснение при тази пациентка беше повишеният риск от кървене от матката веднага след раждането, заради който трябваше да бъдем изключително внимателни и прецизни“, допълни д-р Стефан Марков, кардиохирург.

Бебето е родено в 34-та гестационна седмица, което налага да остане под интензивните грижи на специалистите в отделението по Неонатология. След няколкодневна терапия, то също е изписано в добро общо състояние.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".