Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Отделението по Лъчетерапия и радиохирургия осигурява лъчелечение на пациенти с рак на гърдата с най-високо качество

11 октомври 2018

В отделението по Лъчетерапия и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда работи единственият в страната и един от първите в Европа линеен ускорител от последно поколение Halcyon на водещия в света производител Varian. Благодарение на специализирания си профил, апаратът предлага най-бързото възможно облъчване на пациент с рак на млечната жлеза, при което един цикъл (подготовка на пациента, позициониране и облъчване), отнема до 10 минути. Halcyon предлага на пациентите и най-висока прецизност, тъй като позиционирането не се извършва под зрителен контрол с маркировка върху кожата, а се извършва ежедневно под лъчев контрол, който е калкулиран в стандартната доза на облъчването.

Оптималният период за започване на облъчването след операцията е между 20-тия и 40-ия ден. Трябва да се има предвид, че при пациентки, при които има възпалителни проблеми, кръвоизливи, задържане на серозна течност в мястото на отстранените лимфни възли, тези проблеми трябва да се излекуват преди започване на лъчелечението.

Курсът на лечение е 25 работни дни. За удобство на пациентки, които живеят далеч и нямат възможност да се придвижват до болницата всеки ден, отделението по Лъчетерапия и радиохирургия предлага настаняване в стационар. То обаче не е медицински обосновано и при жени, чиято професия го позволява, облъчването може дори да се съчетае със служебните им ангажименти, което има позитивен психологически ефект.

"Хирургията продължава да е водещ метод за лечение на рака на гърдата, но все по-често се избира органосъхраняваща операция, при която гърдата се запазва. При тези пациентки се извършва постоперативно лъчелечение, което дава същите клинични резултати като радикалното премахване на гърдата, но има несравними функционални, психологически и козметични преимущества.", обясни началникът на отделението по Лъчетерапия и радиохирургия д-р Румен Лазаров, национален консултант по Лъчелечение.

 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".