Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

По-прецизни ехографски изследвания при заболявания на гърдата влизат в рутинната практика на клиниката по Образна диагностика

15 октомври 2018

Ново, по-прецизно ехографско изследване при заболявания на гърдата се провежда от лятото в клиниката по Образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Методът се нарича еластография, а рутинното му приложение стана възможно след като сектор Диагностика на заболяванията на гърдата към клиниката беше оборудван с нов ултразвуков апарат с широк диапазон от възможности.

Ехографската еластография е сравнително нов метод с висока ефективност при диагностицирането на лезии на гърдата. Методът е неинвазивен, базиран на механичните свойства на тъканите и по-точно на еластичността, и на възможността за деформация. В практиката се налагат два основни еластографски принципа  - strain elastography (при който се използва механична компресия) и shear-wave elastography (при който се използват фокусирани ултразвукови лъчи). В клиниката има възможност за приложение и на двата вида еластография при оценка на патологичните находки. Това дава възможност да се съчетаят предимствата на двата еластографски метода за максимално точни диагностични резултати.

Еластографията повишава възможността със средствата на ехографската диагностика да се различат доброкачествени от злокачествени формации. Чрез този метод може да се прави по-точна диференциация на най-често срещаните туморни образувания на гърдите - ненапълно течни кисти и фиброаденоми. Методът е приложим също при биопсия под ехографски контрол на съмнителни лезии, като повишава прецизността при провеждането на биопсичната процедура.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".