Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

По-бързо и по-прецизно лъчелечение при рак на женските репродуктивни органи

26 октомври 2018


В отделението по Лъчетерапия и радиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се прилага лъчетерапия по съвременен протокол на най-модерния линеен ускорител у нас – Halcyon. Машината е пригодена за по-бързо и по-прецизно лечение на пациенти, нуждаещи се от IMRT (модулирана по интензитет лъчетерапия - облъчване с високи дози радиолъчи с променлив интензитет, което позволява многократно по-висока  доза да се прилага свръхпрецизно в избрани области на тумора). Апаратът съкращава двойно времето за стандартно облъчване на една пациентка с тумор на репродуктивните органи.

Туморите на женските репродуктивни органи са втори по честота при жените след рака на гърдата. Това са заболявания, при които профилактичните прегледи са изключително важни, защото са единствения начин заболяването да бъде открито навреме. При ранно откриване карциномите на маточната шийка и ендометрияма са лечими в над 90% от случаите. Обикновено тези заболявания се развиват след 50-годишна възраст, но в редки случаи възникват и в ранна възраст, около 20-30 години. Особено внимание трябва да обърнат жените, които имат родинини по пряка линия с такава диагноза. Значимата роля на профилактиката идва, защото симптомите, които издават заболяването, са или среднокъсни, или късни. Когато карциномът на женските репродуктивни органи предизвика клинични оплаквания, най-често той е достигнал фаза на развитие, в която лечението му е значително по-трудно и по-малко ефективно. Няма достатъчно ранен симптом, който да провокира жените да потърсят лекарска помощ. Най-честата причина да бъде открит рак на шийката или тялото на матката е извъненструално кървене, което се проявява при вече напредващо заболяване.

Лъчетерапията е един от основните методи на лечение онкологични заболявания на женските репродуктивни органи. Не се препоръчва единствено при пациентки, при които заболяването е в граничен стадий – доброкачествени изменения на маточната шийка, които тепърва преминават в малигнено заболяване.

Има два варианта на лъчетерапия при рак на маточната шийка: радикална, при напреднали карциноми, и следоперативна, която е неразделна част от протокола за лечение, когато се пристъпи към операция на карцином на шийката или тялото на матката.

Лъчелечението след операция се прилага с цел да се унищожат единичните туморни клетки, останали в оперативното поле и в регионалните лимфни възли. Понася се сравнително леко. Единственият възможен страничен ефект е разстройство, причинено от дразненето на лигавицата на червата. Този проблем обаче се овладява успешно с допълнителни медикаменти. Продължителността на терапията е 25 работни дни.

При радикалното лъчелечение се прилагат по-високи дози, които могат да предизвикат и по-чести нежелани реакции. Продължителността на терапията също е по-голяма – 30 работни дни.

При ендометриален карцином (рак на тялото на матката) необходимостта от лъчелечение се преценява съобразно инвазията на заболяването в мускулния слой на матката и разположението на тумора.

Овариалният карцином (рак на яйчниците) се повлиява силно от химиотерапия, и поради това лъчелечението почти е не се прилага като подход в такива случаи.

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.