Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Клиниката по Дерматология и венерология участва в десетата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

06 ноември 2018

Безплатни прегледи и тестувания за кожни алергии ще се проведат на 12 и 13 ноември в амбулаторните кабинети на 3 етаж в болницата

Клиниката по Дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда участва в десетата юбилейна кампания на секцията по дерматоалергология на Българското дерматологично дружество за диагностика и профилактика на кожните алрегични заболявания. Инициативата се организира в рамките на Heathy skin @t work кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.

В рамките на кампанията ще бъдат провеждани безплатни прегледи и тестувания за кожни алергични заболявания на 12 и 13 ноември в амбулаторните кабинети на болницата на 3 етаж. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4933. Тази година фокус са заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.

На прес-конференция по повод официалния старт на инициативата с участието на доц. Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по Дерматология и венерология, доц. Развигор Дърленски и д-р Бисера Котевска, специалистите изнесоха данни за разрастващите се мащаби на кожните алергични заболявания.

Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025 г. половината от населението на континента ще бъде засегнато от алергични проблеми. В бялата книга на алергологията от 2011-2012 г. е записано, че положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. Нещо повече, атопичният дерматит трикратно е увеличил честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните.

"30% от активното население на страната страда от кожни алрегични проблеми като най-честите алергени са никел, кобалт, хром, парфюми, консерванти, минерални масла, текстилни бои, растения и др.", алармира доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по Дерматоалергология към БДД.

Според доц. Дърленски всяко трето дете страда от атопичен дерматит, а до 2050 г. всяко второ дете в развитите страни ще бъде с предразположение към болестта. 70-80% от тези деца "израстват" болестта, но при една пета от тях има усложнения като дихателни проблеми и повишен риск от развитие на допълнителни алергии. "Последните данни сочат, че при добра профилактика за децата с фамилна обремененост веднага след раждането с подходящи емолиенти може да се намали риска от развитие атопични симптоми с до 50%" допълни той.

Доц. д-р Здравка Демерджиева и д-р Бисера Котевска представиха голямо проучване на 153 деца с кожни алергични реакции. "Най-честата форма, която срещаме в ежедневието си е контактен дерматит, който засяга дори и новородени бебета. При тях установяваме увреда на епидермиса от дразнещи субстанции и клинично се проявява до първите няколко часа след контакта. Алергичният контактен дерматит е втори по честота - около 20% като във възрастовите групи е от 13-24% при децата и между 33 и 64% за възрастните пациенти. Описани са над 87 000 химични субстанции, които се намират в околната среда, от които 3700 са потенциално опасни контактни алергени”, разясни доц. Демерджиева.

Проучването разкрива и нови популярни детски продукти, които са причина за кожни реакции, какъвто например е модерният домашен слайм пластелин, направен от брашно, лепило и боракс.

Желаещите да се прегледат и тестуват в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда пациенти могат да го направят след предварително записване на тел. 02/ 403 4000 и 02/403 4933.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".