Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Отбелязваме Световния ден на диабета – 14 ноември

14 ноември 2018

Отделението по Ендокринология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се включва в глобалната кампания за информираност по повод една от най-разпространените социалнозначими болести в света - Световният ден на диабета – 14 ноември.

По данни на Международната федерация по диабет броят на болните в света е 425 милиона като половината от тях не са диагностицирани и живеят със заболяването без да знаят за него. В България диагностицираните пациенти с диабет са над 427 хил., но към този брой се прибавят около 150 хил. недиагностицирани, което увеличава общия брой на около 580 хил. души или 9.6% от възрастното население. Тенденцията е за постоянно нарастване на честотата за заболяването. До 2030 г. се очаква болните в света да достигнат 522 милиона, а в нашата страна – до около 11 % от възрастното население.

Основните препоръки, които специалистите дават за превенция на диабета включват:

  • редовно движение и спортуване
  • здравословно хранене и намаляване на излишните килограми
  • изследване на кръвната захар поне веднъж годишно и по-често при фамилна обремененост и неактивен начин на живот
  • проследяване на кръвно налягане, холестерол и триглецириди
  • спиране на тютюнопушенето и ограничаване на алкохола

Захарният диабет е метаболитно заболяване, при което се наблюдават високи нива на кръвната захар, поради намаление или нарушено действие на хормона инсулин при диабет тип 2 или пълна липса на производството му в организма  при диабет тип 1. Тип 1 диабетът е в голяма степен автоимунно заболяване със сериозни симптоми като загуба на тегло, слабост, отпадналост, повишено отделяне на течности, кетоацидоза –много високи стойности на кръвната захар. Тип 2 е преобладаващия тип диабет, свързан с рискови фактори на нездравословния живот – наднормено тегло, затлъстяване, намалена физическа активност, нездравословно ханене, злоупотреба с алкохол. Според изследванията захарният диабет тип 1 съкращава продължителността на живот с 15 години, а диабет тип 2 – с 5-10 години.

80% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез възприемане на здравословен начин на живот.

Диабетът  е водеща причина за болести, засягащи кръвносните съдове на сърцето и тялото, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутация на долните крайници. Всяка година в България над 8000 души умират пряко от диабет, или 22 души дневно. Случаите на усложнения от болестта правят цифрата още по-голяма.

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Целта е да се постигне добър контрол на кръвната захар. Препоръките на  Международната федерация по диабет са кръвна захар преди хранене 4-7 ммол/л и 2 часа след хранене: < 10 ммол/л. За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет е необходимо изследване на гликиран хемоглобин – показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Той трябва да бъде под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

Отделението по Ендокринология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда разполага с най-нови съвременни средства и схеми за медикаментозно лечение от световната практика. Екипът работи със специалисти диетолози за изготвяне на индивидуални хранителни режими, провежда обучение за работа с инжекционни средства и глюкомери и осигурява продължително проследяване за пациенти със затлъстяване, захарен диабет и други ендокринни заболявания.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".