Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Подмладяване на матката повишава шанса за забременяване

20 ноември 2018

Инжектирането на обогатена плазма в маточната лигавица вече се прилага в Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция

Методът за третиране на ендометриума с обогатена на тромбоцити плазма вече е достъпен и в България. Д-р Мефтуне Шефкетова, началник на Аджибадем Сити Клиник Център за асистирана репродукция, стана първият в страната специалист, сертифициран за тази дейност. Методът вече е приложен при подходящи пациентки и първите резултати са позитивни.

„Обогатената на тромбоцити плазма е индивидуален кръвен продукт, който се произвежда от минимално количество кръв за всяка пациентка на място в болницата“, обясни д-р Шефкетова. Тромбоцитите са най-малките елементи на кръвта, като концентрацията им е най-висока в периферната кръв. Те отговарят за няколко важни функции в тялото, в това число регенерирането на тъкани. Автоложните (създадени от собствената кръв на пациента) кръвни продукти, обогатени с тромбоцитна маса, се ползват активно в естетичната медицина, но също и при различни техники за подобряване и ускоряване на възстановяването след хирургични намеси, или за възстановяване на увредена тъкан. В световен мащаб този подход се прилага в гинекологичната практика само от няколко години. Клиничните проучвания все още не са многобройни, но наличните резултати показват значимо по-висок процент на успешни бременности при жени, които са се подложили на процедурата. „Методът не е панацея и има строги показания. Индивидуалният подход и намирането на точните решения за конкретните проблеми при дадена двойка са изключително важни в репродуктивната медицина и могат да бъдат разликата между успеха и неуспеха на асистираната репродукция“, коментира още д-р Шефкетова.

За целите на репродуктивната медицина третирането на ендометриума с обогатена на тромбоцити плазма се препоръчва при жени, при които маточната лигавица е увредена и не може да се постигне имплантация на ембрион. Сред тези пациентки има случаи с многократни предходни абразии, с изтъняване на ендометриума или липса на растеж. Методът дава добри резултати при пациентки, при които хормоналната стимулация за растеж на лигавицата не е била достатъчно ефективна. Пилотни проучвания показват, че „подмладяването“ на маточната лигавица може да увеличи растежа ѝ, което от своя страна повишава двойно шанса за успешна имплантация на ембрион и за постигане на клинична бременност.

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".