Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Радка Масларска - за най-големите малки герои - недоносените деца*

16 ноември 2018

Най-големите малки герои - недоносените деца

Всяко 10-то дете в България се ражда с риск за живота. В навечерието на Световния ден на недоносените деца родители и лекари поискаха спешни мерки за пълноценна грижа към най-малките пациенти. У нас няма национална програма за проследяване и лечение на децата след изписване от болницата.

У нас всяка година лекарите се борят за живота на повече от 6 000 недоносени бебета . Най-често причина за раждане преди деветия месец са инфекциите.

Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
Много от майките смятат, че проследяването на бременността свършва до 3D и 4D мониторирането на плода. Трябва винаги, когато има състояние, различно от обичайното, гинекологът да се запознае. По-добре лечение на майката, отколкото на бебето след това.”

Лечението на бебето започва с раждането и продължава години наред. Вместо в края на януари, тази малка госпожица се бори за всяка глътка живот от началото на ноември. Родена само 960 грама тя е един от най-добрите войни в неонатологичното отделение в болница Токуда.
Д-Р СВЕТЛА КОНТИЛСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
На практика от петия ден диша само, още на втория ден успяхме да го захраним през устата, така че относително гладко се случват нещата при него. В момента тежи 1 020 грама. Тази госпожица може да не посрещне Нова година в къщи, но за баба Марта? - Със сигурност ( смее се)
ДИАНА КОСТОВА- ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
В момента тежи 10 кг и е 80 см - започвам така неслучайно, защото когато се роди не вярвахме въобще, че ще стигнем до това тегло или че ще излезе оттук - той се роди килограм и 60 грама, 37 см - ей толкова беше !

За 2 години Самуил е имал стотици часове в прегледи, рехабилитация и лечение. Предстоят му и още. Но началото е най-трудно.
ДИАНА КОСТОВА- ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
Като се прибереш в къщи и вече отговаряш сам за него е много страшно - първите месеци ме беше много страх да го пипна, да го гушна, да го преоблека.

Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
Много е важно родителят като си тръгне от отделението да има програма какво трябва да прави във всеки период от неговото развитие. Такава програма експериментално има в някои от големите болници в София, които са и водещи в страната, но тя все още не е национална програма за всички неонатологични отделения

Липсват и психолози в такива отделения - докато спасяват живота на децата, лекарите спасяват и психиката на родителите.
ДИАНА КОСТОВА - ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
Всеки един ни е бил приятел, психолог, слушател, част от семейството - не се шегувам! Имало е случаи, в които една от санитарките, която е много слънчев човек, ми е давала много кураж, разказвайки ми за нейното внуче.
Първата година е най-критична за детето. Касата поема прегледите, но не и лечението и рехабилитацията.
Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
Усложненията, които настъпват, като ретинопатията, лечението му - дори клиничната пътека не може да го покрие. Това е ресурс, който трябва да даде  или от болницата, в която се лекува или от самите родители

Късметът на малкия Самуил е, че е в София и има достъп до модерно лечение. А от 6 месеца вече е и големият в семейството - батко е на братче. И докато майка му се страхува да си представя далечното му бъдеще, той е по-смел и като че ли вече има план какъв да стане като порасне.

*Източник: ТВ+, http://tvplus.bg/index.php?p=news&id=32396

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, първият час след тях е с цена 3 лв., а всеки следващ час се заплаща по 2 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.