Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Радка Масларска - за най-големите малки герои - недоносените деца*

16 ноември 2018

Най-големите малки герои - недоносените деца

Всяко 10-то дете в България се ражда с риск за живота. В навечерието на Световния ден на недоносените деца родители и лекари поискаха спешни мерки за пълноценна грижа към най-малките пациенти. У нас няма национална програма за проследяване и лечение на децата след изписване от болницата.

У нас всяка година лекарите се борят за живота на повече от 6 000 недоносени бебета . Най-често причина за раждане преди деветия месец са инфекциите.

Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
Много от майките смятат, че проследяването на бременността свършва до 3D и 4D мониторирането на плода. Трябва винаги, когато има състояние, различно от обичайното, гинекологът да се запознае. По-добре лечение на майката, отколкото на бебето след това.”

Лечението на бебето започва с раждането и продължава години наред. Вместо в края на януари, тази малка госпожица се бори за всяка глътка живот от началото на ноември. Родена само 960 грама тя е един от най-добрите войни в неонатологичното отделение в болница Токуда.
Д-Р СВЕТЛА КОНТИЛСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
На практика от петия ден диша само, още на втория ден успяхме да го захраним през устата, така че относително гладко се случват нещата при него. В момента тежи 1 020 грама. Тази госпожица може да не посрещне Нова година в къщи, но за баба Марта? - Със сигурност ( смее се)
ДИАНА КОСТОВА- ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
В момента тежи 10 кг и е 80 см - започвам така неслучайно, защото когато се роди не вярвахме въобще, че ще стигнем до това тегло или че ще излезе оттук - той се роди килограм и 60 грама, 37 см - ей толкова беше !

За 2 години Самуил е имал стотици часове в прегледи, рехабилитация и лечение. Предстоят му и още. Но началото е най-трудно.
ДИАНА КОСТОВА- ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
Като се прибереш в къщи и вече отговаряш сам за него е много страшно - първите месеци ме беше много страх да го пипна, да го гушна, да го преоблека.

Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
Много е важно родителят като си тръгне от отделението да има програма какво трябва да прави във всеки период от неговото развитие. Такава програма експериментално има в някои от големите болници в София, които са и водещи в страната, но тя все още не е национална програма за всички неонатологични отделения

Липсват и психолози в такива отделения - докато спасяват живота на децата, лекарите спасяват и психиката на родителите.
ДИАНА КОСТОВА - ГЕОРГИЕВА - МАЙКА НА САМУИЛ
Всеки един ни е бил приятел, психолог, слушател, част от семейството - не се шегувам! Имало е случаи, в които една от санитарките, която е много слънчев човек, ми е давала много кураж, разказвайки ми за нейното внуче.
Първата година е най-критична за детето. Касата поема прегледите, но не и лечението и рехабилитацията.
Д-Р РАДКА МАСЛАРСКА - НЕОНАТОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦА ТОКУДА
Усложненията, които настъпват, като ретинопатията, лечението му - дори клиничната пътека не може да го покрие. Това е ресурс, който трябва да даде  или от болницата, в която се лекува или от самите родители

Късметът на малкия Самуил е, че е в София и има достъп до модерно лечение. А от 6 месеца вече е и големият в семейството - батко е на братче. И докато майка му се страхува да си представя далечното му бъдеще, той е по-смел и като че ли вече има план какъв да стане като порасне.

*Източник: ТВ+, http://tvplus.bg/index.php?p=news&id=32396

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".