Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Първолета Кръстева - кои състояния са спешни, основни стъпки и съвети за първа помощ*

27 септември 2018

Духът на здравето: Първа помощ - основни стъпки и съвети
Гост е доктор Първолета Кръстева

 

В "Духът на здравето" с д-р Неделя Щонова: какво да правим вкъщи, когато Бърза помощ е бавна, а ситуацията – животозастрашаваща? Гост е доктор Първолета Кръстева.

Д-р Първолета Кръстева, началник на спешно отделение:
По новите стандарти линейката трябва да дойде до 8 минути, ако случаят е с код червено. До 20 минути за жълт код и до 120 минути за код зелено.

Най-честите спешни състояния са: безсъзнание, остра дихателна недостатъчност, остра гръдна болка и сърдечносъдов колапс, епилептичен статус, масивни кръвотечения от вътрешните органи, отравяния, измръзвания, изгаряния. Болката в ухото например не е спешно състояние. Попадане на чуждо тяло в окото, ухапване от кърлеж също. При загуба на съзнанието близките на пациента трябва да се обадят на телефон 112. Пострадалият трябва да се постави далеч от топлинни източници, както и от източници на ел. енергия. Трябва да се освободят дихателните пътища. Хубаво е главата да се издърпа леко назад, брадичката нагоре. Пулсът трябва да се търси на шията или на китката. Ако няма пулс, се започва обдишване (уста в уста) и непряк сърдечен масаж. При възрастен пациент трябва да се редуват 30 компресии върху гръдната кост с две вдишвания. При стенокарден пристъп (стягане в гърдната област, слабост, изпотяване) може да се даде аспирин. При ниско кръвно пациентът трябва да е легнал с крака, вдигнати до около 30 градуса. Ако пациентът е в съзнание и може да гълта, се дават солени течности – например солен айрян. При инсулт трябва до три часа да се направи тромболиза. В София има няколко болници, където се прави това лечение. Не искам да ги изброявам, защото ще изпусна някоя и колегите ще се сърдят.

Спешното лечение е безплатно, ако няма хоспитализация. При хоспитализация вече ставаме пациенти на Здравната каса.

 

*Източник: bTV, Духът на здравето: https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdraveto-parva-pomosht-osnovni-stapki-i-saveti.html?fbclid=IwAR05aPWJF-ckdK95BnQFXI_YlRL30oHlcq7y-NptwWNocFF9bdtovB--PbQ

 

Изпращане на коментар

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".