Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Проф. Галина Кирова за скрининга като държавна политика*

12 октомври 2018

Проф. д-р Галина Кирова, завеждащ Клиниката по Образна диагностика на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и национален консултант по рентгенология - гост в предаването "Най-добрите лекари" на Дарик радио.

Какви са пречките за провеждане на скринигови изследвания и бързо откриване на ранни стадии на социалнозничими заболявания? Какви стъпки трябва да извърви българската образна диагностика?

България е сред страните в Европа с най-много рентгенови апарати на глава от населението, но в същото време сме на челните места с най-неадекватно оборудван рентгенов парк. 90 процента от апаратурата ни за образна диагностика е от нисък клас и 90 на сто от апаратите ни са недооборудвани. Причината за качеството на апаратите се корени в масово необмислено еднотипно болнично оборудване, закупено преди няколко години без предварителен анализ, което е затворило пазара.

 

*Източник: Дарик радио, Най-добрите лекари

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.