Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Васил Трайков - как работят и защо са толкова важни кардиовертер дефибрилаторите*

11 ноември 2018
"За всеки един удар на сърцето". Така се казва кампанията, която стартира в началото на ноември и информира за превенцията на внезапната сърдечна смърт. Спасение за хора със сърдечни проблеми и различни форми на аритмия е имплантиране на така наречения кардиовертер дефибрилатор. Но в тази графа България е на едно от последните места.
Д-р Васил Трайков, началник на отделението по Електрофизиология и кардиостимулация и председател на Съсловно Сдружение по Електрофизиология и Кардиостимулация в България, обясни какво предствалява и колко важнен може да бъде кардиовертер дефибрилаторът.
Вече 11 години Поля Шумкова живее благодарение на скъпоструващото устройство. Поставят й го, когато е едва на 12. "Оживях благодарение на дефибрилатора, който потушава тези аритмии. Бях 3 месеца на легло, не можех да стана, не можех да направя абсолютно нищо. Дори в състояние на спокойствие получавах аритмии", разказа Поля. 
 

Кардиовертер дефибрилаторът е електронно устройство, което се имплантира в човешкото тяло. Чрез електроди, устройството стига до сърцето. То разпознава появата на аритмии и ги прекъсва чрез елетрическа стимулация. Досега Поля е претърпяла смяната на две батерии, а в момента живее благодарение на трета. За всяка от тях семейството й плаща със средства от благотворителни кампании и Фонда за лечение на деца. "Когато бях настанена в болница в Италия, лекарския екип установи, че батерията ми е изхабена и трябва да се смени. Това струваше 30 000 евро. Майка ми се разплака, защото нямахме тези средства", спомня си Поля.

 

*Източник: Нова ТВ, Събуди се

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".