Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Пациент на 100 г. бе опериран по спешност за поставяне на нов пейсмейкър в Кардиохирургията на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

10 април 2019

Възрастният мъж се чувства много по-добре след интервенцията

Столетник получи нов пейсмейкър в Клиниката по Кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, след като старият апарат излезе от строя и доведе пациента до тежко състояние.

Мъжът търси помощта на кардиохирурзите след като у дома си близките му установяват бавен и неправилен пулс в комбинация със световъртеж и задух. Кардиограмата показва липса на стимулация при екстремна брадикардия (много ниска сърдечна честота) с предсърдно мъждене (хаотична електрична стимулация на предсърдията). Компютърният анализ на имплантираният преди 13 години пейсмейкър установява напълно изтощена батерия. Артериалното налягане е много ниско, както и пулсът. Направената ехокардиография показва ниска помпена функция и увреждане на сърдечните клапи.

Въпреки риска, предопределен от възрастта на пациента, реакция е силно наложителна и е предприета спешна операция за смяна на уреда, извършена от д-р Георги Гургуриев.

След кратка подготовка, пациентът влиза в операционната зала. Интервенцията се провежда под местна упойка, като една от трудностите по време на операцията е артрозата на коленните стави на пациента, която не му позволява да изправи краката си в легнало положение. Въпреки това, реимплантацията е извършена бързо и коректно – в рамките на половин час, поради високия риск.

Възстановителният период протича гладко след интервенцията. Показателите на сърдечната дейност бързо се възстановяват, стимулацията и сърдечия дебит влизат в нормални граници. На втория ден след операцията, 100-годишният пациент е изписан в задоволително общо състояние.

Д-р Георги Гургуриев имплантира кардиостимулатори от 2000 г. Специализирал е два път в Австрия (в Грац и Линц) и два пъти в Германия (във Франфурт и Лайпциг). Има зад гърба си над 3000 имплантирани кардиостимулатора при нищожен брой усложнения. Понастоящем работи в Клиниката по Кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Извършва консултации в медицинския центърна болницата всяка сряда, четвъртък и петък.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.