Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Световният ден на стерилизационните науки отбеляза днес екипът на Централна стерилизация в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

10 април 2019

Възможност да разгледат процесите в Централна стерилизация имаха днес служителите на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда във връзка с отбелязването на Световния ден на стерилизационните науки. Отворените врати вече традиционно се провеждат на днешния ден - 10 април с цел разпознаване на стерилизационното звено като пълноправно отделение, което изпълнява незаменима поддържаща роля за дейността на болницата. 

Централна стерилизация е отделението, което се грижи във всяко едно звено, където се използват медицински консумативи и техника, те да бъдат стерилни, чисти, обработени, пакетирани и готови за употреба в медицинската грижа за пациента. Стерилизацията представлява процес, при който се елиминират, отстраняват, убиват или деактивират всички форми на живот и биологични агенти - като вируси, бактерии, гъбички, спори и други видове микроорганизми. Това се постига посредством специализирани машини и съоръжения, и стандартизирани процеси. Четири са основните зони, на които се разделя Централната стерилизация, в които са обособени процесите, които извършва звеното. В деконтаминационната зона инструментите и консумативите за многократна употреба се изчистват и деконтаминират посредством ръчни или механични процеси или химическа дезинфекция с цел да се предпазят служителите при по-нататъшната подготовка, сортиране, пакетиране на обектите на стерилизация. В следващата зона за сглобяване и пакетиране медицинската техника или консумативи се асемблират, пакетират и издават за съхранение, употреба, или преминават последващ процес на стерилизация. След стерилизация, продуктите се прехвърлят в стерилната зона за съхранение до момента, когато са необходими за използване. Четвъртата зона е дистрибуционната зона, чрез която се транспортират медицинската техника и консумативи до звената, където ще бъдат използвани.

Затворената система и прецизният цикъл на почистване на инструментите, медицинските изделия и оборудването гарантира максимална стерилност и предотвратяване на болнични инфекции. Това е изключително важно при осъществяването на хирургични и интервенционални процедури, и представлява качествен критерий за сигурността на медицинската помощ в болницата.

Адбжибадем Сити Клиник Болница Токуда е активен член и партньор на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции БулНозо, която от своя страна членува в Международната федерация по контрол на инфекциите (IFIC). Стерилизационните процеси в болницата отговарят на всички европейски и световни стандарти, включително изискванията, по които лечебното заведение е акредитирано по международната система за качество и безопасност в здравеопазването JCI (Joint Commission International).

Световният ден на стерилизационните науки е учреден от Световната федерация за болнични стерилизационни науки и се провежда всяка година на 10 април.

   

    

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".