Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Автоложна трансплантация на хрущял се прилага вече в Клиниката по Ортопедия и травматология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

30 април 2019

Методът позволява избягване на усложнения и смяна на ставата в млада възраст

Клиниката по Ортопедия и травматология започна да прилага в рутинната си практика автоложна остеохондрална трансплантация при пациенти с хрущялни увреди на колянната става. Екип на Клиниката под ръководството на д-р Станислав Пашов извърши успешно иновативната операция на 35-годишна пациентка с дефект на хрущяла на капачката. 

Резултатите от интервенцията са отлични и позволяват дългосрочно трайно решение на проблема, забавяне или избягване на усложненията, които в крайна сметка биха довели до необходимост от смяна на ставата. Процедурата е подходяща за млади пациенти (до 50 год. възраст) като не се препоръчва при наднормено тегло (ИТМ ≥30) или съществуващ остеоартрит.

Артикуларният хрущял е жизненоважен за правилната функция на ставите. Той е уязвим на увреда при травми и няма капацитет за възстановяване. Остеохондралните дефекти (дефекти на хрущяла) се причиняват от травми, хронична нестабилност, дегенеративни заболявания или дисекиращ остеохондрит (състояние, при което фрагмент от костта в ставата не е достатъчно кръвоснабдена и се разделя от останалата част на костта). Нелекуваните хрущялни дефекти могат да прогресират до остеоартрит, свързан с болка и дисфункция на ставата, който в крайната си фаза налага смяната ѝ с изкуствена.

Иновативната операция представлява използване на костно-хрущялен присадък от самия пациент (от ненатоварена и безопасна зона), която се поставя на мястото на отстранения увреден хрущял и позволява неговото възстановяване. Може да се извърши чрез минималноинвазивен артроскопски метод или с минимален разрез.

Възстановителният период за зарастване на транспланта е около два месеца. Предимството на подхода е, че при успешен следтрансплантационен период и захранване на присадката се постига трайно решение на проблема в дадената зона.

При подобен тип увреди в Клиниката по Ортопедия се прилага и още един иновативен подход – т.нар. ресърфейсинг имплантиране, при което в зоната на хрущяния дефект се поставя имплант. Операцията е миниинвазивна и се извършва със спинална анестезия. Пациентът може да стъпи на крака си и да започне активна следоперативна рехабилитация още на следващия ден. Ефектът от този тип интервенция може да трае до десет или повече години, в зависимост от живота на поставения имплант и начина на живот на конкретния пациент.

Износването на колянната става е една от честите причини за инвалидизация на хора в активна възраст. Екипът на Клиниката по Ортопедия и травматология развива и прилага съвременни подходи, които съхраняват максимално дълго време собствената става на пациента. Такива техники и технологии се разработват активно през последните години в световен мащаб, за да отговорят на нуждите на хора на възраст между 35 и 55 г., при които стремежът е процесът на ерозия на ставата максимално да се забави и еднопротезирането да се отложи възможно най-напред във времето.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".