Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Американски хирурзи и ортопеди от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще оперират две момчета с екстремни гръбначни деформации

03 май 2019

Тежките операции ще бъдат извършени от екип на Клиниката по Ортопедия и травматология и едни от най-добрите гръбначни хирурзи в света

Да преглеждат и оперират изключително тежки случаи на сколиоза в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда идват на посещение двама от най-добрите специалисти в хирургичното лечение на гръбначни деформации в света проф. Дейвид Клемънс и д-р Стивън Марджетко. Екип на Клиниката по Ортопедия и травматология, воден от доц. Васил Яблански, и специализиран повече от 10 години в изключително тежката хирургия, ще проведе заедно с тях операции на две момчета (на 14 и 16 г.) с екстремни деформации на гръбнака от над 100 градуса на 6 и 7-ми май 2019 г. Операциите ще се извършат по програма на Обществото за изследване на сколиозата (SRS – Scoliosis Research Society), по която в Болница Токуда са оперирани десетки деца от 2008 г. насам.

Двете операции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб. Те са изключително рискови, поради спецификата на заболяванията, на които се дължат, големината и сложността на деформациите.

Едно от момчетата страда от вродено генетично заболяване – неврофиброматоза, което през последните години прогресира изключително бързо и последствията застрашават нормалното функциониране на органите в гръдния кош като сърце и бял дроб. Болестта е свързана с образуване на нервни фиброми, които променят анатомията на гръбначния канал и водят до промяна в структурата и деформация на гръбначния стълб. Авансиралото изкривяване е изключително тежко и остро в рамките на няколко прешлена , което ще наложи отстраняване на един или два прешлена, за да е възможна корекция на гръбначния стълб, декомпресия и освобождаване на гръбначния канал ниво по ниво и стабилна задна стабилизация.  

Второто момче е с вродена парализа от кръста надолу след спина бифида и вече е преминало операция на сколиоза преди години в друга болница. Резултатът е откачване на импланта и последваща инфекция, които налагат неговото отстраняване в рамките на няколко месеца след операцията.  Деформацията в последващите години става тежка, а гръбначният стълб - небалансиран. Операцията ще даде възможност за подобрено качество на живот на младия пациент.

И двете операции изискват отдаден екип и огромен опит, тъй като времетраенето им може да продължи до над 10 часа. Изключително важно за осъществяването на интервенции от подобен мащаб и с такъв висок риск от анестезиологични и неврологични усложнения е използването на интраоперативен неврофизиологичен мониторинг, който в България се прилага рутинно единствено в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Екипът на доц. Яблански в Клиниката по Ортопедия и травматология, подпомогнат от Обществото за изследване на сколиозата е създател на единствения център за съвременно оперативно лечение на гръбначни деформации в страната, в който са оперирани вече над 150 деца. Всяка година необходимост от такива операции в България имат около 30-40 деца.

 

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.