Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Американски хирурзи и ортопеди от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще оперират две момчета с екстремни гръбначни деформации

03 май 2019

Тежките операции ще бъдат извършени от екип на Клиниката по Ортопедия и травматология и едни от най-добрите гръбначни хирурзи в света

Да преглеждат и оперират изключително тежки случаи на сколиоза в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда идват на посещение двама от най-добрите специалисти в хирургичното лечение на гръбначни деформации в света проф. Дейвид Клемънс и д-р Стивън Марджетко. Екип на Клиниката по Ортопедия и травматология, воден от доц. Васил Яблански, и специализиран повече от 10 години в изключително тежката хирургия, ще проведе заедно с тях операции на две момчета (на 14 и 16 г.) с екстремни деформации на гръбнака от над 100 градуса на 6 и 7-ми май 2019 г. Операциите ще се извършат по програма на Обществото за изследване на сколиозата (SRS – Scoliosis Research Society), по която в Болница Токуда са оперирани десетки деца от 2008 г. насам.

Двете операции са истинско предизвикателство за гръбначната хирургия в световен мащаб. Те са изключително рискови, поради спецификата на заболяванията, на които се дължат, големината и сложността на деформациите.

Едно от момчетата страда от вродено генетично заболяване – неврофиброматоза, което през последните години прогресира изключително бързо и последствията застрашават нормалното функциониране на органите в гръдния кош като сърце и бял дроб. Болестта е свързана с образуване на нервни фиброми, които променят анатомията на гръбначния канал и водят до промяна в структурата и деформация на гръбначния стълб. Авансиралото изкривяване е изключително тежко и остро в рамките на няколко прешлена , което ще наложи отстраняване на един или два прешлена, за да е възможна корекция на гръбначния стълб, декомпресия и освобождаване на гръбначния канал ниво по ниво и стабилна задна стабилизация.  

Второто момче е с вродена парализа от кръста надолу след спина бифида и вече е преминало операция на сколиоза преди години в друга болница. Резултатът е откачване на импланта и последваща инфекция, които налагат неговото отстраняване в рамките на няколко месеца след операцията.  Деформацията в последващите години става тежка, а гръбначният стълб - небалансиран. Операцията ще даде възможност за подобрено качество на живот на младия пациент.

И двете операции изискват отдаден екип и огромен опит, тъй като времетраенето им може да продължи до над 10 часа. Изключително важно за осъществяването на интервенции от подобен мащаб и с такъв висок риск от анестезиологични и неврологични усложнения е използването на интраоперативен неврофизиологичен мониторинг, който в България се прилага рутинно единствено в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Екипът на доц. Яблански в Клиниката по Ортопедия и травматология, подпомогнат от Обществото за изследване на сколиозата е създател на единствения център за съвременно оперативно лечение на гръбначни деформации в страната, в който са оперирани вече над 150 деца. Всяка година необходимост от такива операции в България имат около 30-40 деца.

 

 

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".