Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Екипът на Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се включи за 5-ти пореден път във водещ европейски курс по хронични коронарни оклузии

16 май 2019

На 25 и 26 април д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в болница Токуда, д-р Ивайла Желева и специализантите с интерес към инвазивната кардиология д-р Лиляна Золумова и д-р Иван Тодоров, взеха участие в 5-тия международен курс за хронични коронарни оклузии SZECTOR.

Събитието се провежда на всеки 2 години в университетския град Сегед, Унгария.

Хроничните тотални оклузии (CTO) или пълното запушване на съдовете на сърцето, представляват отделна разновидност на исхемична болест на сърцето. При около 25% от пациентите, при които се извършва коронарография и се установява патология се откриват и CTO лезии. Дълго време тези пациенти се оставяха на лекарства или байпас операция. Успеваемостта при перкутанното лечение на СТО допреди няколко години беше едва 60-70%. Голям напредък в лечението на тези оклузии е един нов метод, въведен от д-р Александър Доганов и д-р Валери Гелев в България - ретрограден достъп, който представлява отпушването на артерията по обратен на кръвотока в съда, като така успеваемостта на процедурата се повишава до 87-90% в ръцете на опитен оператор. От няколко години, благодарение на дългия си опит в тази сфера и дългогодишното сътрудничество с експерти от чужбина, д-р Гелев осъществява процедури с все по-високо ниво на сложност и е поканен и приет за главен член на престижния Европейски клуб за хронични тотални оклузии (EuroCTO club) от 2004 г.

Szector е едно от най-авторитетните събития за хронични коронарни оклузии в Европа под егидата на EuroCTO клуба и Д-р Гелев е сред основателите на курса, а екипът на Клиниката по Кардиология участва активно във всичките му 5 издания.

В програмата на курса винаги участват водещи инвазивни кардиолози от цяла Европа, членове, настоящи и бивши председатели на EuroCTO клуба, сред които проф. Сиянос, проф. Вернер, проф. Галаси и др., както и колеги от Япония - проф. Ямани, проф. Като и САЩ – проф. Брилакис, проф. Кампалиотис.

По време на събитието традиционно се представиха интервенционални процедури на живо, обмени се международен опит и се водиха научни дискусии. Лекарите от екипа на Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда модерираха някои от тези дискусии и представиха серозния си опит с хронични оклузии и ротаблационна техника. Ротаблацията е известна техника от много години, с голямо значение при наличие на стеснения на коронарните съдове, с тежка калциноза. Принципът на действие е свързан с използване в съда на специално бърче покрито с фин диамантен прах, който под високо налягане прониква през калцираната плака, като се върти с около 160 000-180000 оборота/мин. в съда, при което твърдите калциеви частици се разпрашават и отстраняват. След преминаване на бърчето през стеснения участък, става възможно преминаването на балони и поставянето на съвременни медикамент излъчващи стентов, за да се запази проходимостта на съдовете и да се профилактира повторно запушван.

Методът е рутинен в лабораторията на болница Токуда, като месечно се извършват 5–6 случая. Така Клиниката по Кардиология е водещ референтен център в България за тази техника и за интервенционално лечение на комплексни коронарни стеснения на съдовете на сърцето.

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".