Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Веселина Колева - интервю за сп. "Журнал гост"

16 август 2018
Д-р Веселина Колева, началник на Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в интервю за списание "Журнал гост":

Колко често е необходимо да се правят изследвания на кръвта?

Обикновено хората свързват лабораторните изследвания с болест и страх от убождането с игла. По тази причина голяма част от нашите пациенти прекрачват прага на лабораторията с нежелание и чувство на обреченост. Трябва да знаем обаче, че при повече от 70% от заболяванията, диагнозата се поставя възоснова на лабораторни тестове. Затова те са толкова важни дори при липса на клинични симптоми или оплаквания. Въвеждането на различни профилактични прoграми, включващи и лабораторни изследвания, е световна тенденция, защото така се установят заболяванията на по-ранен етап, когато лечението е с по-добри резултати, а и се спестяват много разходи на здравеопазването като цяло. Ето защо моята препоръка е да не посещаваме лабораторията само когато се появи болка или друго страдание. Универсална рецепта кога и колко често да се провеждат профилактични изследвания обаче няма. Това зависи от възрастта, хроничните заболявания, фамилната обремененост, начина на живот и хранене, нивото на стрес и още други фактори.

На кои показатели трябва да се обръща внимание ?

Скринингът и профилактиката трябва да обхванат целия период от живота на човека като вида на изследванията и периодичността им зависят от възрастта и съпътстващите я рискови фактори. Изследванията в детството най-често целят да открият нарушения на имунитета, инфекциозни, алергични или обменни забо лявания. Във възрастта между 18 и 50 години сме най-здрави физически, най-активни и най-малко застрашени от заболявания. Обичайно в този период следим за прояви на рискови фактори, свързани със заседнал начин на живот и наследствена обремененост. Задължително е да се изследва ниво на кръвна захар и липиди, показатели за бъбречна и чернодробна функция. Профилактичните изследвания в този период имат още една задача: изграждане на индивидуални референтни граници, които са далеч по-чувствителни към малките промени в даден показател и много по-рано могат да сигнализират за появата на здравословен проблем. Това обикновено е възрастовият интервал, в който трябва да се провеждат скринингови изследвания и за сексуално предаваните болести като хепатит Б и С, СПИН, сифилис и др. За хората след 50 години редовната профилактика вече е задължителна, тъй като най-често в тази възраст се отключват социално значимите заболявания като инфаркти и инсулти, захарен диабет тип II, артериална хипертония, онкологичните заболявания и др. Статистиката показва, че пикът на заболеваемост е между 60 и 69 годишна възраст. Затова за тази група хора честотата на превантивно изследване трябва да е веднъж в годината, а пакетът от изследвания да е по-широк и да включва маркери за оценка на въглехидратна и липидна обмяна, бъбречна, чернодробна и сърдечна функция, метаболитни нарушения, туморни маркери и др.

Какви са Вашите препоръки към нашите читатели?

Ако сте решили да направите профилактични изследвания, преди това се консултирайте с лекар, който да прецени кои са най-подходящите за Вас. Задължително е да се изследвате ако планирате да започнете диета или промяна в хранителния режим, а също ако сте вегетарианец или веган, ако вземате хранителни добавки или спортувате активно. Изключително важно е да планирате профилактичните изследвания в правилния момент, когато сте здрав и нямате съпътстващо инфекциозно заболяване. Отделете си достатъчно време, информирайте се предварително как да се подготвите за изследването, така че получените резултати да отразяват вярно Вашето здравословно състояние и евентуални отклонения да бъдат правилно интерпретирани. Задължително е взимането на кръв да бъде сутрин на гладно, поне след 8-10 часа хранителна пауза, без кафе и други кофеин-съдържащи напитки, без цигари в последните 60 минути и без тежка физическа активност предишните два дни. И по в ъзможност - без стрес. Резултатите от лабораторните изследвания трябва да се тълкуват в контекста на общото Ви състояние, затова ги консултирайте с лекар в лабораторията или Вашия личен лекар. Специалистът ще интерпретира резултатите от профилактичните изследвания, ще оцени рисковите фактори, както и ще Ви даде препоръки необходими ли са допълнителни изследвания и клинични прегледи. И въпреки общото мнение, че все още ни липсват здравословните навици за превенция, според мен се наблюдава положителна тенденция младите и образовани хора да се грижат все повече за своето здраве и да търсят все по-активно съвети и информация.

Изтеглете в pdf формат

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".