Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

ИНОВАЦИИ В МЕДИЦИНАТА: Роботът "Да Винчи" помага в коремната хирургия*

12 януари 2019

Иновации в медицината. Роботът „Да Винчи” вече се използва и в коремната хирургия. Екипът на проф. д-р Кирил Драганов извърши пред камерата на „Събуди се” първата в България операция за премахване на злокачествен тумор от стомаха на пациент. От декември 2018 година роботът извършва операции в коремната хирургия. Кръстен е на Леонардо да Винчи. И досега се използва предимно в генекологията и урологията.

„Работизиранта хирургия има известни предимства. Установено е, че при нея кръвозагубата е доста малко, движенията могат да бъдат прецезирани, като роботът може при неволни трепвания и размествания да предпази пациента от травма”, каза проф. д-р Кирил Драганов от "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда".

Ръцете на робота се управляват от други две, с голям опит, тези на проф. д-р Кирил Драганов. Това е четвъртата поред операция, откакто новият метод е въведен в болницата. Екипът на проф. Драганов вярва, че роботизираната хирургия е бъдещето на медицината. Макар все още тази интервенция да е трудно достъпна за пациентите заради високата цена.

Лекарите се надяват скоро тези манипулации да се покриват от държавата. Всеки доктор е преминал специално обучение, за да превърне ръцете на „Да Винчи” в свои.

*Източник: Нова ТВ, Събуди се

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.