Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

ИНОВАЦИИ В МЕДИЦИНАТА: Роботът "Да Винчи" помага в коремната хирургия*

12 януари 2019

Иновации в медицината. Роботът „Да Винчи” вече се използва и в коремната хирургия. Екипът на проф. д-р Кирил Драганов извърши пред камерата на „Събуди се” първата в България операция за премахване на злокачествен тумор от стомаха на пациент. От декември 2018 година роботът извършва операции в коремната хирургия. Кръстен е на Леонардо да Винчи. И досега се използва предимно в генекологията и урологията.

„Работизиранта хирургия има известни предимства. Установено е, че при нея кръвозагубата е доста малко, движенията могат да бъдат прецезирани, като роботът може при неволни трепвания и размествания да предпази пациента от травма”, каза проф. д-р Кирил Драганов от "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда".

Ръцете на робота се управляват от други две, с голям опит, тези на проф. д-р Кирил Драганов. Това е четвъртата поред операция, откакто новият метод е въведен в болницата. Екипът на проф. Драганов вярва, че роботизираната хирургия е бъдещето на медицината. Макар все още тази интервенция да е трудно достъпна за пациентите заради високата цена.

Лекарите се надяват скоро тези манипулации да се покриват от държавата. Всеки доктор е преминал специално обучение, за да превърне ръцете на „Да Винчи” в свои.

*Източник: Нова ТВ, Събуди се

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".