Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Д-р Нейко Нейков за тайната на здравословния сън*

18 февруари 2019

Хубавият, дълбок сън е едно от най-благотворните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита, засилва риска от атеросклероза.

За атеросклероза не е отговорно само безсънието, а и стресът. Когато не спим, този стрес много повече влияе и спомага за развиване на състояния като атеросклероза. Атеросклерозата е остаряване на сърдечно-съдовата система, втвърдяване на самите съдове. Това е проблем, който всеки от нас ще изпита след 50-годишна възраст.

Това коментира пред БНТ д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите със съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

В различните етапи от живота на човек нуждите от сън са различни. На децата трябва много повече сън - между 9 и 12 часа. А при пеленачетата - 16 часа в денонощието. Тийнейджърите се нуждаят минимум от 7-8 часа сън. Колкото повече остаряваме, толкова повече необходимостта от сън намалява. Нуждата от сън е индивидуална.

Сънят не се наваксва, той само се пропуска. Както тренировка и ядене, убеден е д-р Нейков.

*Източник: Сутрешен блок, БНТ

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

София, 1407, бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Атанас Дуков")

Болницата разполага с паркинг за пациенти и посетители. Първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.
ВАЖНО!
Имайте предвид, че паркингът е много натоварен в делнични дни между 10:00 и 14:00 часа. Екипът на лечебното заведение моли всички, чието здравословно състояние позволява, да се възползват от възможността за оставяне на пациент без паркиране, от други транспортни връзки или алтернативни паркинги в близост.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120

Метро: До метростанции "Джеймс Баучер" или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус: №305 до спирка "Румънско посолство".
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Метро: От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер"или "Витоша" след което до болницата може да се стигне пеша.