Токуда Болница София

БГ  EN  РУ

Водещи европейски електрофизиолози, сред които д-р Васил Трайков, участваха в 5-тия национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология

12 юни 2019

Новостите в лечението на предсърдното мъждене и превенцията на внезапната сърдечна смърт бяха фокус на 5-ия национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който се проведе в курорта Златни пясъци от 17 до 19 май.

Събитието е организирано от Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България. Председател на Сдружението е  д-р Васил Трайков, началник отделение по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация в болница Токуда.  Сред участниците в конгреса бяха признати международни специалисти от Великобритания, Швейцария, Чехия, Германия, Сърбия.

Събитието цели повишаване нивото на квалификация на всички медицински специалисти, ангажирани с диагностика, превенция и лечение на пациенти с аритмии.

Акцент на конгреса бе колаборацията на специалистите електрофизиолози с кардиолозите от клиничната практика и специалистите по инвазивна кардиология.

Сред основните теми бяха сърдечното мъждене и внезапната сърдечна смърт. 

“България няма достатъчно добре изградена система за реакция при случаи на внезапна сърдечна смърт”, сподели д-р Трайков, цитиран от радио Фокус и допълни, че  голяма част от хората със сърдечни заболявания загиват именно от внезапна сърдечна смърт. Това е “състояние, което настъпва внезапно, когато поради някаква причина сърцето спира да изпомпва кръв. В огромния процент от случаите това са именно аритмии - най-вече животозастрашаващи камерни тахиаритмии, особено при пациенти със структурни сърдечни заболявания. Проблемът наистина е сериозен, защото отнема много животи“, заяви д-р Трайков.

Оказването на първа помощ и адекватна медицинска грижа на пациентите с това състояние в България трябва да се подобри в много отношения. В момента, когато случайният минувач види паднал човек на улицата, трябва да има знанията да реагира адекватно, като започне незабавно реанимационни мероприятия. Следващата стъпка в спасяването на пациента е навременното пристигане на линейката с възможност за дефибрилация, за да се възстанови сърдечния ритъм. Ако са взети тези мерки, след транспортиране в лечебното заведение шансът за оцеляване на пациента нараства значително.

Профилактиката на по-нататъшни такива епизоди на внезапна смърт включва импантиране на устройства, наречени имплантируеми кардиовертери – дефибрилатори. „Те имат много по-сложна електроника от пейсмейкърите, която позволява това устройство да разпознае патологичния бърз ритъм и да го погаси, чрез високочестотна стимулация или чрез подаването на високоволтов електрически импулс, който да терминира ритъмното нарушение”, обясни д-р Трайков.

По думите на д-р Трайков, целият този континиум от мерки за спасяване на човека с внезапна смърт и последващата профилактика на нови епизоди трябва да се дискутира и да се положат усилия да постигнем нивото, което са постигнали другите европейски държави.

България е на едно от последните места по брой имплантирани  кардиовертер дефибрилатори. Лидер в това отношение e Германия с 334 имплантации на 1 милион население, средноевропейското ниво е около 100 дефибрилатора на 1 милион, а в България са само 10 на 1 милион души. Имплантираните устройства в България за година не надвишават 90-100, при пряко нуждаещи се около 300 души, които представляват най-високорисковата група пациенти, които биха имали най-голяма полза от имплантацията на кардиовертер-дефибрилатор.

Инвазивната електрофизиология предлага възможности за пълно дефинитивно излекуване на много от ритъмните нарушения на сърцето последством катетърна аблация. Тя е ефективна при над 70-80% от случаите на предсърдно мъждене и над 90% при състояния като предсърдно трептене, надкамерна тахикардия и др. Тя е от изключително значение и при случаите на чести камерни тахикардии при пациенти със структурни сърдечни заболявания. Овладяването на аритмията при тези пациенти подобрява прогнозата на пациентите. Методът е изключително ефективен и при пациенти със здрави сърца с камерни екстрасистоли.

Освен голям обем дейност в областта на инвазивната електрофизиология и катетърнат аблация в двете модерни ангиографски зали на отделението по Електрофизиология към Клиниката по Кардиология на болница Токуда се извършва широк спектър от високоспециализирани изследвания и процедури при ритъмни и проводни нарушения на сърдечната дейност. Отделението има висок капацитет за имплантиране на песмейкъри и устройства, които предотвратяват внезапната сърдечна смърт - кардиовертер-дефибрилатори при животозастрашаващи камерни аритмии, ресинхронизираща терапия при сърдечна недостатъчност и ляв бедрен блок и др.

Снимки: Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология

Вижте още

Новини

Местоположение на болницата

бул. "Никола Й. Вапцаров" 51Б (с кола входът е от ул. "Ат. Дуков"), кв. "Хладилника", 1407 "Лозенец".

Болницата разполага с паркинг за колите, като първите 30 мин. са безплатни, след което се заплаща по 3 лв./час.

Транспортни връзки:
Автобуси: №88, 120
Маршрутна линия: 32

Метро: До метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".

Карта 

Транспорт от Централна Гара

Автобус №305 до спирка "Румънско посолство"
От спирка "Румънско посолство" – Автобус № 120 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".
(след светофара при ул. "Атанас Дуков").

От метростанция "Централна ЖП гара" до метростанция "Джеймс Баучер", след което до Токуда Болница може да се стигне пеша през кв. "Лозенец" или с трамвай №10 до спирка "Бул. Никола Й. Вапцаров" и автобус №88 до спирка "МБАЛ Токуда Болница".